Betonnen villa wint Reynaers Projectprijs

Nieuws

Betonnen villa wint Reynaers Projectprijs

Door: Petra Starink | 21-02-2017

Een betonnen villa in Zeist, ontworpen door architect Peter Keijsers van Bedaux de Brouwer Architecten heeft de Reynaers Projectprijs 2016 gewonnen. Bijzonder aan het woonhuis is dat het zowel binnen als buiten uitgevoerd is in schoonbeton.

Het woonhuis telt 2 lagen, waarvan de onderste half verdiept is verzonken in de grond. Architect Peter Keijsers vertelt: “Het gebouw heeft een behoorlijk volume en door een groot deel ondergronds te bouwen, oogt het minder volumineus. Ook de beleving van de omliggende natuur is zo vanaf beide niveaus specialer.”
De verhoogde woonlaag heeft aan 3 zijden terrassen. Door de hogere ligging hebben de bewoners vanuit de woonvertrekken en vanaf de terrassen een prachtig uitzicht op bos en heide. De grote puien en schuifdeuren versterken de beleving van de omliggende natuur.

Aluminium puien van Reynaers

De aluminium panoramapuien van Reynaers (CS77) zijn strak gedetailleerd. Keijsers: “De profielen vallen zo veel mogelijk weg in wanden en vloeren. De tussenstijlen zijn geminimaliseerd, om het panorama zo min mogelijk te onderbreken. De ruimte lijkt hierdoor onbelemmerd door te lopen van binnen naar buiten.”

Reynaers Projectprijs

De villa werd samen met acht andere projecten door de vakjury genomineerd voor de 19e editie van de Reynaers Projectprijs. Uit de negen genomineerden kon het publiek  haar favoriete top 3 samenstellen. Van de bijna 13.000 uitgebrachte stemmen was 18 % voor de villa, gevolgd door de transformatie van Philips Lighting in Eindhoven en het Avec-kantoor in Tilburg op de tweede en derde plaats. Bedaux de Bouwer Architecten ontvangt zelf 2.500 euro en mag een goed architectuur doel kiezen, waaraan ook 2.500 euro wordt gedoneerd.

In ArchitectuurNL nummer 2 2017 publiceert Jacqueline Knudsen een uitgebreid artikel over de betonnen villa.

Fotografie: Jacqueline Knudsen, Jan Willem Schouten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.