Betonnen woonhuis Rieteiland

Nieuws

Betonnen woonhuis Rieteiland

Door: Margriet Brus | 12-12-2012

Onlangs werd op het Rieteiland in Amsterdam-IJburg een betonnen villa opgeleverd. Het huis is ontworpen door Peter Plaisier van PS architecten. De opdrachtgevers wilden het huis laten uitvoeren in lichtgrijs beton, maar niet met betonnen prefab elementen en dus werd ervoor gekozen het beton te storten. Lees hier meer over de bouw van de woning.

De oneffenheden in het ter plaatse gestorte beton zorgen samen met de dilataties, bekistingsplaatnaden en centerpenafdrukken voor detail en textuur in de gevels. De toegepaste betonkwaliteit (zelfverdichtend, met rvs-vezels gewapend, met kalkmeeltoeslag voor de lichte tint) is voor dit project speciaal ontwikkeld. Aluminium kozijnen, de terrasvloeren en gevelinvullingen van onbehandeld hout, en de hekwerken en luifels van thermisch verzinkt staal completeren het beeld.

Door verhoging van de keukenvloer is het mogelijk rechtstreeks daglicht in het souterrain te laten vallen. De extra hoge woonkamer grenst aan de tuin en staat via een brede betonnen trap in verbinding met de eetkamer/keuken. Vandaar gaat het met een zwevende stalen trap verder naar de verdieping met de slaapkamers. Een aardwarmtepomp met vloerverwarming zorgt voor de verwarming en warm water, dit laatste samen met een zonneboiler.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.