Betonnen Zigzagstoel Rietveld

Nieuws

Betonnen Zigzagstoel Rietveld

Door: Jacqueline Knudsen | 26-09-2016

In Uithoorn staat in de vijver van het gebouw De Hoeksteen een nieuw kunstwerk. Het gaat om twee betonnen replica’s van de bekende Zigzagstoel van meubelontwerper en architect Gerrit Rietveld.  De plaatsing van het kunstwerk houdt verband met het 50-jarig bestaan van De Hoeksteen: het kunstwerk is bedoeld als eerbetoon aan en aandachttrekker voor Gerrit Rietveld en zijn werk. De Hoeksteen (1965) is de enige kerk die Rietveld ontworpen heeft. In de loop van de tijd veranderde de functie van kerk in die van multifunctioneel centrum en bibliotheek.

Hogesterktebeton

De Zigzagstoelen zijn belangeloos geproduceerd door prefabbetonfabrikant Vebo Beton & Staal, op basis van originele ontwerptekeningen. De stoelen zijn als testobject uitgevoerd in hogesterktebeton.  De uitdaging van de Zigzagstoel betreft voornamelijk in de dunne delen (rugleuning, zitting, onderstel) waaruit de stoel bestaat én de zeer scherpe hoeken waarin deze delen met elkaar zijn verbonden.  Nadat Vebo’s ‘meesterstuk’ voldoende was uitgehard, is de stoel getest op zowel statische als dynamische belastingen. Daarbij werd ook het uithoudingsvermogen getoetst door het geleidelijk opvoeren van de belasting: van één tot tien zakken betonmortel à twintig kilo per stuk = tweehonderd kilo op het eind. De stoelen zijn afgewerkt met een ‘Rietveld-rode’ coating, gesponsord door verfproducent Sika Nederland.

Het kunstwerk is door de stichting Galerie Fort a/d Drecht aan de gemeente aangeboden ter herinnering aan de gelijknamige galerie die haar deuren heeft moeten sluiten.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.