‘Betrek bevolking bij architectuur’

‘Betrek bevolking bij architectuur’

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-08-2007

De overheid moet veel meer dan nu het geval is, de burger betrekken bij de besluitvorming over de bebouwde omgeving. Dat zegt minister Plasterk van Cultuur.

Als de bevolking meer bij de besluitvorming over architectuur wordt betrokken, wordt het land een stuk mooier, aldus Plasterk.
De minister roept gemeenten op om burgers via internet, pers en televisie te interesseren voor architectuur door hen uitdagende, beeldbepalende ontwerpen voor te leggen. Plannen om dat te stimuleren gaat hij opnemen in zijn nota over architectuur.

De uitspraken van Plasterk zijn een reactie op het debat dat is ontstaan onder architecten over inspraak en referenda betreffende hun ontwerpen. Sommige architecten zijn voorstander van inspraak van burgers, anderen juist niet.

Over de ontwerpen van een aantal van de stadhuizen die de komende jaren in Nederland worden gebouwd, zijn burgers via internet geraadpleegd. In Zaanstad koos de bevolking het op Zaanse huisjes gebaseerde ontwerp van Soeters. Zijn ontwerp voor het stadhuis/station van Delft was ook het populairst. De politiek echter koos voor het ontwerp van Houben.

Plasterk vindt dat zowel deskundigen als burgers zich moeten uitspreken over de ontwerpen, maar dat politieke bestuurders moeten beslissen. Hij is tegenstander van het houden van referenda. Het houden van referenda is ook omstreden onder architecten:
Het gaat het om veel meer dan alleen mooi of lelijk. Een slimme plattegrond zie je niet in een leuk 3D-filmpje op internet. Aldus Jeroen van Schooten, voorzitter van de Nederlandse Bond van Architecten.

Bron: Volkskrant

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.