Bevolking denkt mee over stationstoren

Bevolking denkt mee over stationstoren

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-05-2009

De gemeente Hilversum wil haar bewoners mee laten denken over de uitstraling, vormgeving en architectuur van de nieuwe stationstoren en de openbare ruimte. Op de hoek van de Schapenkamp en de Stationsstraat komt een gebouw dat bestaat uit een smalle woontoren van maximaal 45 meter hoog met een bredere basis, waarin winkels, horeca, voorzieningen en andere commerciële ruimtes kunnen komen. Dit gebouw ligt aan een nieuw plein.

Dat is besloten op advies van de gemeenteraad. Het idee is om een aantrekkelijke looproute te maken van het station naar het centrum en dat Hilversum een gebouw rijker wordt, waar de Hilversummers trots op zullen zijn. Over de vormgeving en de architectuur is daarom het woord aan Hilversum.

Adviesgroep
De gemeente zoekt mensen die vanuit hun betrokkenheid of deskundigheid willen meewerken in een adviesgroep Architectuur Stationstoren. Van deze adviesgroep wordt een actieve bijdrage verwacht. Te beginnen met fase 1, waarin samen met een stedenbouwkundige wordt gediscussieerd over de uitstraling en vormgeving van het gebouw en de aangrenzende openbare ruimte.

Het resultaat van deze bijeenkomsten is een advies aan de gemeenteraad over de wensen voor de architectuur van het gebouw en de inrichting van de openbare ruimte. Dit advies wordt vervolgens voorgelegd aan de gemeenteraad. Hij neemt uiteindelijk het besluit en stelt het programma van eisen vast.

Randvoorwaarden
Met deze eisen gaan in de tweede fase één of meer architecten aan de slag met het maken van schetsontwerpen. Dit gebeurt in het najaar. Mogelijk krijgt de adviesgroep in deze tweede fase ook een rol.

Op advies van de gemeenteraad heeft het college een aantal randvoorwaarden voor de stationstoren en de openbare ruimte vastgesteld. Over deze punten kan niet meer gediscussieerd worden.

 • Op de hoek van de Schapenkamp en de Stationsstraat moet een gebouw dat bestaat uit een smalle toren en een bredere basis.
 • Het programma: de stationstoren wordt vooral een woontoren, waarvan minimaal 37 % in de sociale / goedkope sector. Minimaal 30 woningen.Op de begane grond komen commerciële functies en in de twee lagen daarboven zijn meerdere functies toegestaan. Parkeren komt ondergronds.
 • De bouwhoogte van het totale gebouw is maximaal 45 meter.
 • De omvang van de toren is beperkt. De maximale oppervlakte van een verdieping in de toren is 400 m².
 • De omvang van de basis is groter. De oppervlakte van een verdieping ligt tussen de 800 m² en 1200 m².
 • De brede basis heeft een bouwhoogte van maximaal 12 meter (3 bouwlagen).
 • De grenzen van de locatie waarbinnen de Stationstoren gebouwd wordt.
 • De Stationstoren begeleidt en versterkt de looproute tussen het station en het centrum.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.