Beweegbare kas

Nieuws

Beweegbare kas

Door: Petra Starink | 02-07-2012

Bloot Architecture heeft in samenwerking met mypizzaoven.nl home een kiosk-achtige beweegbare kas met levend pizzabuffet ontworpen en is daarmee winnaar geworden in een prijsvraag voor de dag van de architectuur, georganiseerd door podium voor architectuur (ontwerp een huis om van te smullen). De kiosk is een volledig duurzaam bouwwerk, waarin kan worden gekookt zonder elektriciteit en waarin eten kan worden verbouwd.

Het ontwerp is gericht op ‘placemaking’(het opwaarderen van een openbaar gebied in sociaal en programmatisch opzicht) en op de activering van de bewustwording van het belang van voedsel in de bebouwde omgeving. Het tijdelijke gebouw zal worden gerealiseerd in Hoofddorp ter plaatse van het toekomstige Tudorpark.

Wanneer de kaskiosk niet in gebruik is, werkt het als een kas. Het gebouw oogt dan als een aantrekkelijk en raar huis met scheve verhoudingen, een duurzame eyecatcher. In de gesloten toestand is de kaskiosk afgesloten voor het publiek en kunnen o.a. de houten barkrukken binnenin worden opgeslagen. Als de kas omhoog wordt gehesen, ontstaat er een hele nieuwe wereld. Er opent zich een bar rondom het gehele gebouw met daaraan een levend pizzabuffet; een op plukhoogte geplaatste ingrediëntentuin om je pizza mee te beleggen. Zoals kruidenplanten, courgetteplant, tomatenplant, paprikaplant. Je kunt ook de tuin in lopen om te plukken en om daar een eigen pizza te bakken in een authentieke houtoven.

De kaskiosk bestaat uit een constructie van stijgerbuizen. Het kas-gedeelte bestaat uit transparante golfplaten. De ingrediëntentuin en bar worden opgebouwd uit sloophout (oude multiplex platen of latten van gebruikte pallets). De pizzaoven wordt gemaakt van oude bakstenen, kippengaas en klei.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.