Bewoners maken film als protest tegen torens

Bewoners maken film als protest tegen torens

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-04-2008

Met een filmpje proberen bewoners van de Provenierswijk in Rotterdam opnieuw duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van de geplande hoogbouw bij Rotterdam Centraal. In de rolprent, die slechts 32 seconden duurt, wordt getoond hoe de nieuwe torens ten zuiden van het station de woonbuurt aan de andere kant gedeeltelijk in de schaduw zullen zetten.

Bewoner Hugo van Velzen geeft aan waarom de Provenierswijk het heft in eigen handen heeft genomen. “De gemeente doet nogal ingewikkeld, maar bezonningsstudies zijn volgens ons vrij eenvoudig te maken.”

Schaduw
In het filmpje van Jeroen Apers zien we Rotterdam Centraal op een zonnige 1 januari-dag, zegt Van Velzen. “Het Hennekeplein ligt de hele dag in de schaduw. Dat geldt ook voor delen van de Proveniersstraat. De wethouder doet hier nogal luchtig over, dat vinden we een onverantwoorde houding. Ook sommige partijen in de gemeenteraad reageren helaas nogal gemakzuchtig.”

Dat het Stationskwartier moet worden aangepakt, dat spreekt volgens de omwonenden voor zich. “Daar is nu niks te beleven, maar dit slaat alles. Het is vooral de combinatie van volume waar wij tegen zijn.”

Geen einde
Van Velzen stelt dat de nieuwe hoogbouw bij het station alleen maar erger is geworden. “Het eerste plan voor een toren naast Nationale Nederlanden vonden we al veel, dit geeft weer extra volume. En wie weet komt er straks op het Hofplein nóg meer bij. We vrezen dat het einde niet in zicht is.”

De Provenierswijk, onderstreept de bewoner, wordt op deze wijze als het ware gedwongen tot juridische procedures tegen de gemeente. “Wij hebben daarbij de Calypso-plannen voor ogen.”

Minimaal
De woordvoerder van verantwoordelijke wethouder Hamit Karakus beklemtoonde vandaag dat de plannenmakers rekening houden met de schaduwwerking van de nieuwbouw. “We proberen die zo minimaal mogelijk te houden.

Bron: AD.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.