Bewoners stellen woning virtueel samen

Bewoners stellen woning virtueel samen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-12-2008

Na een intensieve voorbereidingsperiode start morgen de bouw van 33 bijzondere woningen in Ederveen. De klanten van woningcorporatie Woonstede gingen zélf met de architect aan tafel om hun eigen woning virtueel samen te stellen. De woningen worden vervolgens ‘slim’ gebouwd.

Synargio Architecten uit Ede ontwierp het plan voor de wijk. Hun visie sloot aan bij de gedachte die Woonstede had over consumentgericht bouwen. ”Wij willen ook dat iedereen z’n eigen woning kan samenstellen of je nu huurder of koper bent”, aldus Duco van Overschot, een van de architecten.

“Consumenten kunnen niet bij het kopen of huren van een nieuwbouwwoning. Meestal gaat het niet verder dan kiezen uit verschillende opties, waar ook nog een prijskaartje aan hangt. Daar brengen wij nu verandering in”, vervolgt Duco. “De klanten waren volledig vrij bij de indeling van hun woning”.

Bouwdoosboek
Alle bewoners ontvingen een zogenaamd ‘bouwdoosboek’ waarin alle mogelijkheden aangereikt werden. Wie dit boek openslaat, ziet verschillende plattegronden waarop een mogelijke indeling kan worden gemaakt. Moet de keuken voor of achter, hoe groot wil ik de hal en wil ik 2 of 3 slaapkamers?”

“Wat wordt de kleur van de bakstenen, welke vorm krijgt het dak en hoe wordt de stijl van deuren en ramen. “We weten dat bij de oplevering geen woning gelijk zal zijn”, zegt Marian Teer, directeur van Woonstede. “Maar dat risico namen we bewust vanwege de kwaliteit en diversiteit die het keuzeproces oplevert.”

Virtuele woning
Zeer veel belangstelling was er voor dit bouwproject. Alleen al op de 10 eengezinswoningen kreeg Woonstede 115 reacties en voor de drie maisonnettes waren 82 gegadigden! Degenen die een huis kregen toegewezen, gingen enthousiast met het bouwdoosboek aan de slag. In dit boek is elke keuzestap uitgewerkt met foto’s, tekeningen en voorbeelden.

Zij kruisten hun wensen aan en bespraken dit vervolgens met de architecten. Om de klant een reëel beeld te geven van de gemaakte keuzes, werd tijdens dit gesprek hun woning virtueel zichtbaar. Aan het eind van het gesprek gingen ze weg met een impressie van hun woning, de verschillende plattegronden én de prijs van de woning.

Slim gebouwd
Voor de uitvoering in de praktijk zocht Woonstede al in een vroeg stadium contact met Vastbouw Oost BV uit Arnhem. Zij bedacht het zogenaamde Flexcellent concept. Dit concept berust op een slimme trap en vloeren waarin de leidingen relatief makkelijk te verplaatsen zijn.

De trapkoker dient als schacht; alle elektra-, maar ook de aan- en afvoerleidingen lopen daar doorheen. Tussenwanden kunnen – ook later – worden verplaatst. Door het uitgekiende Flexcellent principe krijgen woonwensen de ruimte, creatieve ruimte. Niet alleen binnen in de woning, maar ook de buitenkant van de woning.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.