Bezoekerscentrum met beweegbare geveldelen door 70F Architecture

Nieuws

Bezoekerscentrum met beweegbare geveldelen door 70F Architecture

Door: Petra Starink | 05-03-2018

Het bezoekerspaviljoen Hof van Duivenvoorde bij Landgoed en Kasteel Duivenvoorde is ontworpen door 70F Architecture en heeft 10 beweegbare geveldelen die het gebouw ’s morgens openen en ’s avonds sluiten. In open vorm is het gebouw een licht restaurant en in gesloten vorm een ingetogen schuur die in haar omgeving verdwijnt.

Het bezoekerspaviljoen hoort bij Landgoed en Kasteel Duivenvoorde, een rijksmonument in Voorschoten. Opdrachtgever Stichting Duivenvoorde vroeg aan 70F Architecture een gebouw te ontwerpen dat er als een schuur uitziet maar transparant zou zijn en gasten een warm welkom zou geven.

Beweegbare geveldelen

De oplossing met beweegbare geveldelen was lastig uit te voeren. Eigenaar van 70F Architecture Ir. Bas ten Brinke heeft zelf het nagenoeg onzichtbare luiksysteem geëngineerd. In het ontwerp zijn tien beweegbare geveldelen  opgenomen die je met een afstandsbediening kunt laten opklappen tot de gewenste hoogte. Is het gebouw ‘open’, dan zijn de ruiten vrij en worden de deuren toegankelijk. De opgeklapte luiken hebben  de functie van zonwering.

Dakconstructie blijft zichtbaar

Het bezoekerscentrum biedt ruimte aan een restaurant en een museumwinkel. Het gebouw van 6 bij 30 meter is relatief klein maar voelt ruim aan door de hoge mate van transparantie. Van de ene kant van het gebouw kijk je naar de andere. De ruimte boven de restaurantkeuken, achter in het gebouw en het sanitair-blok in het midden zijn open. Hierdoor is de dakconstructie van voor tot achter zichtbaar. Een aantal ramen lopen over de nok door in het achterdakvlak richting de monumentale tuinmuur.

Het bezoekerscentrum is in september 2017 geopend en ligt aan de Laan van Duivenvoorde 4 in Voorschoten.

Fotografie: 70F Architecture

Bekijk de video

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.