Bibliotheek Rijksmuseum nog even te zien

Bibliotheek Rijksmuseum nog even te zien

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-08-2008

De bibliotheek van het Rijksmuseum is na vier jaar gerestaureerd. Deze maand kan de door architect Pierre Cuypers gedecoreerde zaal voor het laatst in de oorspronkelijke staat worden bekeken.

De zoektocht naar een nieuwe aannemer voor het Rijksmuseum moet na de zomer zijn afgerond, en dan komt er ook een einde aan de rondleidingen door de stilgelegde bouwplaats van het hoofdgebouw.

Ornamenten
Rijksmuseumarchitect Cuypers decoreerde de bibliotheek – net als de andere ruimtes van het museum – aan het eind van de negentiende eeuw met kleurrijke ornamenten, die in de loop van de twintigste eeuw uit de mode raakten. Veel verdween onder de kwast of werd op een andere manier weggewerkt.

De vondst van een stuk oorspronkelijke beschildering achter een boekenkast was bij het herstel een enorme opsteker. Door het noodzakelijke bouwhistorische en archief- en verfonderzoek duurde de reconstructie onder leiding van Anne van Grevenstein ten slotte toch vier jaar.

Naast de decoraties prijst Rijksmuseumconservator geschiedenis Gijs van der Ham de karakteristieke gietijzeren balustrades en wenteltrap en de monumentale kastenwanden: ”De bibliotheek van het ministerie van Justitie schijnt ook in zo’n mooie originele staat te zijn, maar in Amsterdam ken ik geen mooiere bibliotheek dan deze.”

Heropening
Met 140.000 boektitels, 3350 tijdschrifttitels en 60.000 veilingcatalogi heeft het Rijksmuseum de omvangrijkste (kunst)historische bibliotheek van Nederland. Gebruikers zijn de eigen wetenschappelijke staf, maar ook de buitenwereld kan er terecht. De komende jaren op een tijdelijke locatie in Amsterdam-Zuid, uiteindelijke bestemming is de voormalige ‘Teekenschool’.

De monumentale zaal wordt na de heropening van het hoofdgebouw – de planning is nu 2013 – in gebruik genomen als publieke ruimte. De kasten worden gevuld met oude banden, maar ook met nieuwe aanwinsten. Recent aangeschafte tekeningen en prenten zullen er geĆ«xposeerd worden en in vitrinekasten komen penningen; het Rijksmuseum heeft er rond de tienduizend. (FRANCOISE LEDEBOER)

De Cuypersbibliotheek is op 7, 14, 21 en 28-8 te bekijken om 10 en 11 uur.

Bron: Parool

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.