Bijzonder gevelkunstwerk woontoren Flores op Floriade-terrein

Nieuws

Bijzonder gevelkunstwerk woontoren Flores op Floriade-terrein

Door: Petra Starink | 21-10-2020

De woontoren Flores, een ontwerp van Klunder Architecten op de Floriade Expo 2022 in Almere krijgt een bijzonder gevelkunstwerk waarbij het beplantingsplan voor de Floriade is vertaald. Het kunstwerk is een ontwerp van MVRDV, Arttenders en kunstenares Alex Verhaest. Na de Floriade wordt de toren op een duurzame wijze omgebouwd naar een woontoren met 80 appartementen.

Weerspiegeling van bomen en planten

De toren weerspiegelt de bomen, planten planten- en bloemencollectie van de Floriade die tussen april en oktober 2022 in Almere wordt gehouden. In de compositie zijn 1.800 planten en bomen verwerkt, waarbij het beplantingsplan van het arboretum de basis vormt voor deze ‘verticale samenvatting’. Daarbij geldt: hoe kleiner het beeld van de plant, hoe verder weg deze in het arboretum te vinden is.

Woontoren Flores

Flores ligt in het hart van het Floriade-terrein aan het centrale plein. De toren zal door de nationale en internationale deelnemers gebruikt worden tijdens de Expo en na 2022 onderdeel blijven van de groene stadswijk Hortus. De topverdieping van de woontoren krijgt tijdens de Expo een restaurant en een uitkijkfunctie. Op de begane grond komt horeca, retail, een EHBO-punt en de appartementen worden ingezet voor logies en vergaderzalen voor (internationale) deelnemers aan Floriade. De duurzame en hoogwaardig afgewerkte woontoren is 43,5 meter hoog en bestaat na de Floriade Expo uit 80 huurappartementen en een commerciële ruimte op de begane grond. 

Beelden uit databanken

De woontoren vormt het canvas voor het unieke gevelkunstwerk. Hiervoor zijn honderden beelden uit databanken en universiteitsbibliotheken gebruikt. Het arboretum, de alfabetische planten- en bomencollectie van de botanische namen over het gehele gebied: van Acer in het noordwesten (Utopia) tot Zizyphus in het zuidoosten (De Steiger), is hiervoor artistiek vertaald naar de gevel.   

Glazen façade

Het gevelkunstwerk dat het toegepaste arboretum in een levendig en kleurrijk panorama weergeeft, maakt de woontoren tot een icoon voor Almere. Voor de gevel wordt een bijzondere productietechniek toegepast door het kunstwerk op een glazen façade te printen. Het panoramische werk met de gevel als canvas blijft ook na de expo als eyecatcher behouden.

Bekijk de video van bouwbedrijf Dura Vermeer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.