BILT-woning winnaar Reynaers Projectprijs 2017

Nieuws

BILT-woning winnaar Reynaers Projectprijs 2017

Door: Jacqueline Knudsen | 14-02-2018

De BILT-woning op het Kubuseiland in Utrecht Leidsche Rijn is winnaar van de Reynaers projectprijs 2017. Deze circulaire modelwoning, gebouwd met een door het BILT-team ontwikkelde modulair bouwsysteem, kreeg 19,5 % van alle door het publiek uitgebrachte stemmen. Niet eerder zat er zo weinig verschil tussen de winnaar en de nummer 2 van de Reynaers Projectprijs, de Villa op Rieteiland in Amsterdam van Cynthia Sombogaard, die 17,5% van de stemmen kreeg.

De vakjury nomineerde 10 projecten uit alle 43 inzendingen voor de Reynaers Projectprijs, waaruit het publiek via stemming een winnaar heeft gekozen. De compositie, detaillering en maatschappelijke relevantie van dit bouwconcept kregen een hoge waardering van de jury. BILT ontvangt € 2.500 en eenzelfde bedrag wordt geschonken aan een goed architectuur doel naar keuze van de winnaar.

BILT bouwsysteem

Architect Hans Sluijmer is initiatiefnemer van het bouwsysteem BILT, dat hij samen met een team van ingenieurs en leveranciers heeft ontwikkeld. Het systeem bestaat uit compleet afgewerkte modulaire gevel- en vloerelementen als dragende delen. Uitwendige aluminium hoekprofielen en lateien verbinden de bouwelementen. Reynaers Aluminium was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het systeem en leverde alle profielen voor panelen en vensters.
Alle onderdelen worden geprefabriceerd en op locatie eenvoudig aan elkaar gebout. Ze sluiten naadloos op elkaar aan. De verdiepingshoge gevelpanelen zijn 120 cm breed en zijn gevuld met isolatiemateriaal van 30 cm dik en rondom afgewerkt met wit gecoat aluminium. Daardoor zijn ze onderhoudsvrij. De gevel kan al dan niet esthetisch worden afgewerkt met diverse materialen. In de modelwoning is de gevel met houten panelen ingevuld, in de tweede gerealiseerde BILT-woning, even verderop op het Kubuseiland in Utrecht, is geen gevelbekleding aangebracht.

In ArchitectuurNL 1 2018 staat een uitgebreid artikel over het BILT bouwsysteem, dat binnenkort ook op deze website staat.

Meer informatie over de Reynaers Projectprijs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.