Biobased ensemble Populus

Actualiteiten, Nieuws

Biobased ensemble Populus

Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-12-2022

De tender voor Romeynshof in de Rotterdamse wijk Ommoord is gewonnen door LEVS architecten, AM en LOLA Landscape Architects. Het ontwerp voor Populus – verwijzend naar de grote populier op het nieuwe centrale plein – betreft een ensemble van vier terrasgebouwen in een blauwgroen en deels verhoogd landschap. Met 200 woningen gerealiseerd in hout wordt het één van de grootste houtbouwprojecten van Nederland. De bouw start naar verwachting eind 2024.

Gelegen naast een metrostation is Romeynshof een knooppunt van OV, wonen, werken en recreëren, van een ecologische hoofdparkstructuur en een doorloop naar landschapspark De Rotte. De vier blokken worden logisch ten opzichte van de routes en omliggende bebouwing geplaatst. Dit resulteert in een centrale as met plein en park waar de publieke levendigheid zich concentreert, en een perifere zone van wonen aan het park.

Met Populus geeft het projectteam een sociale impuls aan het gebied. Onder meer door de realisatie van een nieuw centraal plein, waar verschillende bewegingen door de wijk in samenkomen. En met Third Places, plekken waar mensen hun tijd besteden naast thuis en werk. Hierbij valt te denken aan een praktijk voor fysiotherapie, een bibliotheek, een plek voor optredens maar ook aan een buurtcafé.

Reactie op Ommoord

Populus is een lichte, menselijke en hedendaagse reactie op de wijk Ommoord, die zich kenmerkt door sobere en doelmatige wederopbouw architectuur, met horizontale banden als belangrijkste karakteristiek. Het is echter geen tegenreactie maar een versterking, zowel in de stedenbouwkundige opzet als in het lijnenspel in de gevel. Lichte kleuren, natuurlijke materialen en begroeiing laten de gebouwen optimisme uitstralen. Daarnaast dragen alzijdigheid, horizontale geleding en een maatschappelijke plint achter de V-kolommen bij aan menselijke schaal en herkenbaarheid. De gebouwen passen op de plek, maar kondigen overduidelijk een nieuwe tijd aan.

Paris Proof biobased bouwen

Boven op een hoge betonnen plint worden de volumes volledig opgebouwd uit hout. Binnenwanden en isolatie zijn biobased. Volgens de Paris Proof materiaalgebonden rekenmethode (DGBC en NIBE) komt Populus zo uit op een CO₂-voetafdruk die onder de grenswaarde van 50kg CO₂ /m² BVO ligt, volgens het Dutch Green Building Council de streefwaarde voor 2050 om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Bovendien zal de bestaande bebouwing de houten spanten leveren die terugkomen in de V-kolommen.

Ecologische verbindingszone

Het landschapsontwerp verbindt de hoofdparkstructuur van Ommoord weer aan elkaar. De ecologische, waterrijke zone wordt doorgetrokken tot in het hart van Populus. Volgens het gedachtengoed van Louis Le Roy creëert het projectteam met Populus plek voor echte natuur, die kan verwilderen. De op de ecologische zone georiënteerde terrassen trekken het groen uit het park omhoog. Daarmee krijgt het gebied een complexere driedimensionale kwaliteit, die tegelijkertijd een bijdrage levert aan een menselijke schaal, een natuurinclusieve woonervaring en een groenstedelijke leefomgeving.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.