Bladerdak voor marktplein Casablanca

Bladerdak voor marktplein Casablanca

Nieuws
Door: Petra Starink | 21-11-2012

Het Rotterdamse architectenbureau TomDavid heeft in de [AC-CA] competitie een ontwerp bedacht voor een duurzaam en schaduwrijk marktplein in Casablanca. Het bureau heeft hiermee de eerste prijs gewonnen.

[AC-CA] vroeg architecten en ontwerpers een overkapping te ontwerpen voor een plein in het hart van Casablanca. Een broeierige plek die wordt gekenmerkt door hitte , vervuiling en verval. Architectenbureau TomDavid zocht naar een manier om het comfort  op het marktplein te verbeteren, zonder de bestaande economische structuren te ontkennen. Het bureau ontwierp een kunstmatig bladerdak, dat regenwater opvangt en de hitte van de zon gebruikt voor en verdampingsprincipe waardoor onder het dak en aangename koelte ontstaat. Het opgevangen regenwater wordt gebruikt voor reiniging van het plein en voor het doorspoelen van de toiletten. Door een drietal gaten in de marktvloer, met hieronder containers voor gescheiden afval, is het schoonhouden van de marktvloer een koud kunstje. Het ontwerp van TomDavid onderscheidt zich door bruikbaarheid, eenvoud en maximale aansluiting op de lokale context. Met een vormgeving die refereert aan de moderne architectuur van Casablanca uit de jaren vijftig.

De aandacht voor duurzaamheid bij TomDavid is groot en gaat verder dan hergebruik en milieuvriendelijke materialen. Het bureau gebruikt een slimme strategie en doet een beroep op maatschappelijke participatie en verantwoordelijkheid, gecombineerd met een juiste verhouding tussen vormgeving, techniek en context.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.