BNA Beste Gebouw 2023: Jonas

Actualiteiten, Nieuws, Prijsvragen

BNA Beste Gebouw 2023: Jonas

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-05-2023

Het Amsterdamse gebouw Jonas van Orange Architects is door de vakjury BNA Beste Gebouw verkozen tot hét Beste Gebouw van 2023. Wat de jury betreft een voorbeeldstellend project voor duurzaam, betaalbaar én collectief wonen in de dichtbevolkte stad. Jonas heeft het opgenomen tegen 11 andere genomineerden en ontving de prijs tijdens de feestelijke prijsuitreiking in De Koepel in Haarlem.

Met het gebruik van natuurlijke materialen (biobased) en focus op sociale verbinding richt Jonas, evenals de categoriewinnaars zich op de thema’s van de toekomst. ‘De jury doet een oproep aan architecten, maar juist ook aan opdrachtgevers en beleggers, om zich nog meer in te spannen voor de transitie naar een circulaire economie’, aldus juryvoorzitter Ed Nijpels. ‘Juist nu is de verbindende kracht van architectuur van belang. Het is daarom cruciaal dat deze voorbeelden op grote schaal navolging krijgen om het Nederlandse doel van 50% circulair bouwen in 2030 te halen!’

Architectuur als verbindende kracht

Geïnspireerd door het bijbelverhaal van Jonas die wordt opgeslokt door een walvis en daar aangenaam verblijft, zocht Orange Architects naar een manier om dit grote woongebouw van binnen avontuurlijk en behaaglijk te maken. Daarin zijn de architecten dubbel en dwars geslaagd, oordeelt de jury.

De vlotte samenwerking tussen opdrachtgever Amvest, de ontwerpende en uitvoerende partijen heeft geleid tot een spectaculair, verhalend ‘woonlandschap’ met grensverleggende oplossingen voor ruimtelijke, technische en duurzame uitdagingen. En met maar liefst 70% van de 273 woningen valt het in de categorie betaalbare huur, waardoor wonen in Jonas toegankelijk is voor een breed publiek. Daarbij heeft het meerdere openbare binnen- en buitenruimtes, waarmee het zich buitengewoon genereus opstelt naar zijn omgeving.

Erfgoed weer klaar voor de toekomst

De renovatie van de Van der Pekbuurt door Ibelings van Tilburg architecten in opdracht van Stichting Ymere en Dura Vermeer is bekroond met de Publiekprijs. Op het eerste gezicht lijkt er weinig veranderd, maar juist die bescheidenheid maakt dat de renovatie van deze 94 woningen zo bijzonder maakt. Volledig gerenoveerd, een nieuwe fundering, voorbereid op het warmtenet en een plattegrond die aansluit bij de huidige woonwensen. Een wijk die al 100 jaar staat, is met respect voor erfgoed weer klaargemaakt voor de toekomst.

De vier categoriewinnaars

Particuliere Woonbeleving

Leefbaarheid en Sociale Cohesie

  • Lieven blok 6 ABC en blok 8 ABCD
  • Architectenbureau: KENK Architecten
  • Opdrachtgever: Lieven de Key

Identiteit en Icoonwaarde

  • BunkerToren
  • Architectenbureau: Powerhouse Company
  • Opdrachtgever: BunkerToren B.V. (RED Company & Being)

Stimulerende Omgevingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.