BNA Gebouw Regio Noordwest/Centrum

BNA Gebouw Regio Noordwest/Centrum

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-04-2008

In het ING House in Amsterdam is uit zevenenzestig kanshebbers Wooncomplex La Grande Cour in Amsterdam van Meyer en Van Schooten Architecten, Heren 5 architecten en de Architekten Cie. uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2008 Regio Noordwest/Centrum. De jury onder leiding van de Belgische bouwmeester bOb van Reeth was unaniem in haar oordeel en spreekt van een juweel van een gebouw dat het vak vooruitbrengt door een negentiende-eeuwse typologie op even spectaculaire als beschaafde wijze nieuw leven in te blazen.

Juryrapport
Uit het juryrapport: ‘La Grande Cour staat als een markant monument op een scharnierpunt in de stad en biedt van binnenuit een grootstedelijke belevenis die zijn weerga niet kent. Alsof de jury zich in het buitenland bevond, zulke fenomenale vergezichten biedt het prettig driedimensionale landschap van de binnenhoven.’

‘Openingen in de gevel halen de buitenwereld naar binnen. Bij een goed gebouw strekken vakmanschap en ontwerpaandacht zich uit tot aan het kleinste detail. Een winnaar schrijft geschiedenis.’

Plaquette
De winnaars ontvingen uit handen van de juryvoorzitter de speciale BNA Gebouw van het Jaar plaquette: een aluminium gevelbord ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben met typografie van Reynoud Homan. De plaquette sluit aan bij de reeks die een aantal jaar geleden is geïnitieerd door het Nederlands Architectuurinstituut met de bedoeling gebouwen een afzender te geven.

Nominaties
De jury wees naast de winnaar nog vier genomineerden aan:

  • Station Amsterdam Bijlmer ArenA van Jan van Belkum (ARCADIS Architecten, Amersfoort) en Neven Sidor (Grimshaw-Architects, Londen)
  • Bibliotheek Bijzondere Collecties UvA, Amsterdam van Hans van Beek en Dorte Kristensen (atelier PRO, Den Haag)
  • Villa Schipper-De Leeuw, Driebergen van Robert Alewijnse (DP6 architectuurstudio, Delft)
  • Kantoorcomplex Westraven, Utrecht van Jan Pesman en Ronald Schleurholts (architectenbureau CEPEZED, Delft)

Alle vijf de projecten dingen mee naar de nationale hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2008, die op 24 april in Hilversum wordt uitgereikt.

Zie ook prijsvragen.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.