BNA Gebouw Regio Oost

BNA Gebouw Regio Oost

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-04-2008

Uit vijfentwintig kanshebbers is het Twents Carmel College De Thij van Erik van Eck en Ronald Hogeveen (Broekbakema) uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2008 Regio Oost. De jury onder leiding van Koen van Velsen is zeer te spreken over dit ellipsvormige schoolgebouw in Oldenzaal dat ‘een voorbeeld is van hoe een hedendaagse school kan zijn.’

Vernieuwend onderwijs
Uit het juryrapport: ‘De ovaal van het gebouw past mooi in zijn omgeving. De dubbele gevel met houten lamellen werkt goed. Iets opgelicht in het landschap. De ovaal is een goed gekozen oplossing voor de ligging in het park.

Ook de materialisatie is zeer interessant. Ruime entree en openbare ruimte, die net zo specifiek zijn gedetailleerd als je dat vanuit de buitengevel zou kunnen verwachten. Bijzonder voorbeeld van een gebouw dat invulling geeft aan het vernieuwende onderwijs.’

Plaquette
Erik van Eck ontving uit handen van de juryvoorzitter de speciale BNA Gebouw van het Jaar plaquette: een aluminium gevelbord ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben met typografie van Reynoud Homan. De plaquette sluit aan bij de reeks die een aantal jaar geleden is geïnitieerd door het Nederlands Architectuurinstituut met de bedoeling gebouwen een afzender te geven.

Nominaties
De jury bestaande uit Koen van Velsen (juryvoorzitter), Charlotte ten Dijke, Henk Döll, Karin Laglas en Jan Doets wees naast de winnaar nog vier genomineerden aan:

  • Jan Linders Supermarkten Arnhem van Marco Henssen (Marco Henssen Architecten, Rotterdam)
  • Brede school De Matrix Hardenberg van Marlies Rohmer (Architectenbureau Marlies Rohmer, Amsterdam)
  • Laboratoriumgebouw De Meander Enschede van Arno de Vries (Architecten Van Mourik, Den Haag)
  • LOC Hardenberg van Pim van der Ven (MEI Architecten en stedenbouwers, Rotterdam)

Alle vijf de projecten dingen mee naar de nationale hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2008, die op 24 april in Hilversum wordt uitgereikt.

Foto: Rob ‘t Hart

Zie ook rubriek Prijsvragen

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.