BNA Kubus voor Ben van Berkel en Caroline Bos

Nieuws

BNA Kubus voor Ben van Berkel en Caroline Bos

Door: Petra Starink | 30-08-2016

De BNA Kubus 2016 is toegekend aan Ben van Berkel en Caroline Bos, oprichters van UNStudio. De Kubus is het onderscheidingsteken dat aan een persoon of instelling wordt toegekend als blijk van waardering voor een bijzondere verdienste voor de architectuur in Nederland. De uitreiking vindt plaats op 3 november.

Creatieve proces

Op voordracht van een jury bestaande uit Nathalie de Vries (voorzitter), Steven Nobel, Ton Idsinga, Wienke Bodewes, Willem Hein Schenk en Willem Jan Neutelings is De Kubus toegekend.
Uit het juryrapport: ‘Het bureau beheerst zowel het creatieve als technische proces als geen ander. Het laat zien dat verregaand onderzoek loont, evenals de netwerkgedreven samenwerking tussen professionals in architectuur, infrastructuur en stedenbouw. Dat innovatieve karakter en vakmanschap heeft een voorbeeldstellend en vernieuwend oeuvre opgeleverd.’

Vakmanschap

Drie criteria waren leidend voor de toekenning: excellent vakmanschap, een compleet en herkenbaar oeuvre en een relevante bijdrage aan het vak. Sinds de oprichting van hun bureau in 1988 hebben Van Berkel en Bos een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Hun werk toont constant hoge kwaliteit, de gebouwen zijn iconisch en van internationale allure, en het bureau heeft bovendien een onmiskenbaar eigen signatuur.

Oeuvre

Het oeuvre van UNStudio strekt zich uit van meubels tot wereldwijd gerealiseerde stedenbouwkundige plannen. In alle werken is grote aandacht voor het detail en de uitvoering zichtbaar. Wat ook voor Van Berkel en Bos pleit, is hun belangrijke bijdrage aan de discussie en theorievorming binnen het vak, onder meer via tal van publicaties, voordrachten, debatten en docentschappen aan internationale architectuurfaculteiten.

Bekende werken van het bureau zijn Villa Möbius (1998), de iconische Erasmusbrug (1996), het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart (2016), en het station van Arnhem (2015). In Nederland verrezen het Agora-theater in Lelystad (2007), theater De Stoep in Spijkenisse (2014) en het DUO en Belastingkantoor in Groningen (2011). Daarnaast werkt het bureau aan projecten in Azië, Australië, Noord- en Zuid-Amerika. UNStudio ontwerpt momenteel vier metrolijnen in Qatar, met 35 metrostations met elk een eigen karakter.

Het is voor de 41ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. De BNA Kubus is voor het laatst uitgereikt in 2010 aan Neutelings Riedijk.

Foto: Inga Powilleit

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.