BNA Onderzoek officieel gelanceerd.

BNA Onderzoek officieel gelanceerd.

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-06-2010

Op 2 juni 2010 is in Delft BNA Onderzoek officieel gelanceerd. Deze nieuwe activiteit van de BNA bundelt de studie- en onderzoeksactiviteiten en is een platform voor verdieping en collegiale kennisuitwisseling voor alle BNA-leden. BNA Onderzoek wil de toegevoegde waarde van architecten bij nieuwe bouwopgaven laten zien.

Voorafgaand aan de lancering van BNA Onderzoek werd het Zakboek Parkeren voor de Woonomgeving gepresenteerd, een coproductie van de voormalige studiestichting Stawon (opgegaan in BNA Onderzoek) en de TU Delft. Dit Zakboek Parkeren is de eerste publicatie van BNA Onderzoek. Nathalie de Vries (MVRDV), voorzitter van het programmateam van BNA Onderzoek, deed de officiële opening. Ze benadrukte daarbij het belang van architecten bij actuele ruimtelijke vraagstukken, zoals bevolkingskrimp, verstedelijking, vergrijzing en klimaatverandering, en de rol die ontwerpers kunnen spelen bij een oplossing daarvoor. Ook noemde ze de rol van BNA Onderzoek bij het verspreiden van deze oplossingen, zodat beleidsmakers, beslissers, opdrachtgevers en publiek de toegevoegde waarde zien van een architect bij de nieuwe bouwopgaven.

BNA Onderzoek is opgericht om architectuuronderzoek een duidelijke plek binnen de BNA te geven. Het programma van BNA Onderzoek zal zeer divers zijn, zowel thematisch als in vorm. Daarbij gaat veel aandacht uit naar opgaven die meerdere functies omvatten; veel ontwerpopgaven zijn tegenwoordig immers integraal. Ook zal BNA Onderzoek de samenwerking zoeken met andere (architectuur)onderzoeksinstellingen. Het programmateam is verantwoordelijk voor de onderzoekagenda.

Evenals de Stawon is ook de Staro sinds 1 januari 2010 opgegaan in BNA Onderzoek. Met de presentatie van het Zakboek Parkeren voor de Woonomgeving droeg de voormalige studiestichting Stawon zijn activiteiten symbolisch over aan BNA Onderzoek. Het Zakboek Parkeren is tot stand gekomen als een coproductie van studiestichting Stawon en de TU Delft en gaat in op de steeds belangrijker wordende rol van parkeren in woonwijken. Het boek toont voorbeelden van parkeeroplossingen, voorzien van foto’s en tekeningen van de stedenbouwkundige context, plattegronden en doorsneden, afmetingen en kengetallen en is daarmee een handig naslagwerk en een inspiratiebron voor architecten en stedenbouwkundigen.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.