BNA pleit voor kennisinstituut aanbesteden

BNA pleit voor kennisinstituut aanbesteden

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-12-2008

De BNA (Bond van Nederlandse Architecten) wil dat er snel een kennisinstituut komt waar de noodzakelijke kennis van goede aanbestedingen van architecten is gebundeld, een Opdrachtgeversteunpunt Europees Aanbesteden. Het Steunpunt moet onafhankelijk zijn en kan worden ingehuurd door opdrachtgevers en bouwmanagers die architecten gaan selecteren via een Europese procedure. BNA-voorzitter Jeroen van Schooten lanceert dit plan morgen op een bijeenkomst over Europees aanbesteden van architecten.

Misstanden en vertragingen
Opdrachtgevers van grote overheidsbouwwerken in Nederland, als gemeenten en schoolbesturen, zijn meestal incidentele opdrachtgevers. Europees aanbesteden van architectendiensten is een complex proces, waarbij specialistische kennis nodig is om de juiste criteria op te stellen en om vervolgens voorstellen te kunnen beoordelen.

Van opdrachtgevers kun je niet verwachten deze specialistische kennis in huis te hebben. In de markt mist de BNA een instantie met voldoende kennis en continuïteit. De BNA signaleert sinds een aantal jaren steeds meer misstanden en vertragingen bij Europees aanbesteden. Een Opdrachtgeversteunpunt biedt de kennis en ervaring die deze kunnen voorkomen, en kan putten uit een brede ervaring, die direct kan worden ingezet in de advisering.

De komende tijd voert de BNA overleg met de VNG en andere koepelorganisaties en de rijksoverheid over de realisatie van het Opdrachtgeversteunpunt.

Bron: BNA

Zie ook: Onderzoek naar aanbestedingsregels

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.