BNA tegen nieuwe besluiten Aanbestedingswet

BNA tegen nieuwe besluiten Aanbestedingswet

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-02-2008

De BNA vindt nieuwe procedureregels voor opdrachten onder de drempelbedragen onwenselijk. Deze uitvoeringsbesluiten voor de Aanbestedingswet worden opgesteld door het ministerie van Economische Zaken.

“Het maakt voor architecten de kosten die ze moeten maken voor het meedoen aan een selectie in verhouding tot de waarde opdracht veel te hoog. Architectendiensten moeten daarom worden uitgezonderd van de aanbestedingsregels onder de drempelbedragen”, zo heeft de BNA bepleit bij de minister.

Persoonlijke kwaliteiten
Bij de selectie voor een ontwerpopdracht spelen persoonlijke kwaliteiten en visie van de architect een belangrijke rol. Deze selectie zal daarom altijd plaatsvinden op basis van een presentatie of gesprek, waarin de architect zijn visie geeft op de voorgelegde opgave.

Kosten
Het volgen van de nieuwe regels betekent dat architecten, naast het maken van een presentatie, ook nog een uitgebreide aanbestedingssprocedure moeten doorlopen. De kosten die de architect moet maken staan op die manier in geen enkele verhouding meer tot de waarde van de opdracht. “En dat is niet goed voor de architectenbranche en niet goed voor de marktontwikkeling”, stelt de vereniging.

Uitsluiting
De BNA heeft ook kritiek op de voorgestelde geschiktheidseisen over financiële draagkracht en ervaring. De beroepsvereniging vindt de eisen te zwaar. In haar brief aan de minister wijst de BNA erop dat met name de omzet- en referentie-eisen een groot deel van de architectenbranche zal uitsluiten van deelname aan Europese aanbestedingen, dan wel tot een enorme lastenverzwaring zal leiden. Het doel om de toegankelijkheid van de markt te vergroten en de lasten te beperken wordt hierdoor niet gehaald.

Bron: BNA

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.