BNA vraagt maatregelen van overheid

BNA vraagt maatregelen van overheid

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-02-2009

Uit onderzoek in opdracht van de BNA blijkt dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse architectenbureaus hard wordt getroffen door de economische crisis. Architectenbureaus moeten stevig snijden in het personeelsbestand. Maatregelen van de overheid zijn nu nodig om de branche te ondersteunen.

De BNA liet dit onderzoek doen na signalen van architecten over problemen door het stopzetten of wegvallen van opdrachten. Onderzoeksbureau USP kreeg de opdracht een snelle peiling te doen naar de stand van zaken en de verwachtingen voor de komende tijd. Er was een hoge respons; 32 procent van de benaderde architecten heeft de enquête ingevuld. De enquêteresultaten zijn representatief voor de gehele Nederlandse architectenbranche.

Minder opdrachten
De uitkomsten van het onderzoek bevestigen de signalen. 75 procent van de architectenbureaus ervaart in enige tot zeer sterke mate de gevolgen van de economische crisis. De bureaus met meer dan 10fte hebben de grootste problemen (82 procent).

De gevolgen zijn vooral merkbaar doordat het aantal nieuwe opdrachten vermindert (bij 72 procent) en reeds gegeven opdrachten voor onbepaalde tijd worden uitgesteld (bij 69 procent). De meeste getroffen bureaus nemen maatregelen in het personeelsbestand: 36 procent verlengt tijdelijke contracten niet en 20 procent ontslaat een deel van het vaste personeel.

Problemen in woningbouw
De belangrijkste redenen voor de terugval van opdrachten zijn financiële problemen bij opdrachtgevers en een gebrek aan vertrouwen om aan een nieuw project te beginnen. De gevolgen zijn het grootst in de woningbouwsector: voor 73 procent van de deelnemende bureaus zijn de gevolgen het grootst in deze sector. Na de woningbouw, worden de kantorenmarkt en de gemengde projecten geraakt.

Architectenbureaus moeten veel gekwalificeerd personeel laten gaan. Voor de nieuwe generatie architecten zijn er nauwelijks mogelijkheden. Als de branche nu flink uitgedund wordt en goeddraaiende bureaus door het stilvallen van projecten in de problemen komen, gaat veel kennis en kwaliteit verloren van een toonaangevende branche in Nederland.

Het is van groot belang dat de opdrachtenstroom weer op gang komt. De BNA doet daarom een dringend beroep op de Nederlandse overheid om de mogelijkheden aan te grijpen om de architectenbranche te helpen. De BNA stuurt de resultaten van het onderzoek aan de Ministers van Financiën, WWI en EZ, de Rijksbouwmeester, de vier Bouwministeries, Defensie, VROM, LNV, V&W, en de VNG.

Bron: BNA

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.