BNA vreest verspelen leidende architectuurpositie

BNA vreest verspelen leidende architectuurpositie

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-06-2008

Door extreme eisen bij Europese aanbestedingen krijgen jonge, aankomende architecten nauwelijks opdrachten. Door die dreigende verschraling kan Nederland de leidende positie als architectuurland verspelen. Dat heeft BNA-voorzitter Jeroen van Schooten gezegd, afgelopen zaterdag in dagblad Trouw.

Uniform
“Slechts een select gezelschap van architectenbureaus krijgt nog de kans om de grote openbare projecten te ontwerpen. Hierdoor dreigt verschraling: Nederland zal er over 25 jaar een stuk uniformer uitzien. Het gevaar is dat we onze leidende positie verspelen.’

“De meeste grote bureaus in Nederland zijn zo ver gekomen doordat ze in hun beginjaren van de overheid opdrachten kregen voor gezichtsbepalende gebouwen. Met de huidige aanbestedingseisen zouden ze die opdrachten nooit hebben kunnen doen. Door deze ontwikkeling droogt het Nederlandse architectuurlandschap straks op.”

Dag van Architectuur
Deze waarschuwing van de BNA komt in aanloop naar de Dag van de Architectuur op 21 en 22 juni. Dit evenement, dat dit jaar voor de 22e keer op initiatief van de BNA plaatsvindt, staat geheel in het teken van architectuur en politiek.

Lees het complete interview met Van Schooten in Trouw

Foto: voorpagina Trouw-bijlage over Dag van de Architectuur, zaterdag 6 juni

Architectuur.nl plaatste al eerder:
Dag van de architectuur 2008 in teken van politiek

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.