Boek Experimentele woningbouw

Actualiteiten, Boeken, Nieuws

Boek Experimentele woningbouw

Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-02-2022

De huidige woningbouwcrisis noopt tot creatieve oplossingen; de dominantie van de markt lijkt weinig ruimte te bieden voor waarlijk innovatieve initiatieven.

Tussen 1968 en 1980 daarentegen werd volop geëxperimenteerd met het woningbouwontwerp. Dit werd mede mogelijk gemaakt door het toenmalige ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Het leidde tot een staalkaart aan alternatieven voor de eenheidsworst van de massawoningbouw uit die tijd.

Inhoud

Deze editie van DASH neemt het historische programma Experimentele Woningbouw als inspirerend uitgangspunt in een zoektocht naar alternatieve woonvormen, typologieën en constructiemethoden. Aansprekende Nederlandse voorbeelden worden uitgelicht. Bijvoorbeeld het baanbrekende Onder de Bogen in Zwolle van Aldo van Eyck en Theo Bosch, en de Vier Vierkanten in Alkmaar van Abe Bonnema. Aangevuld met bijzondere voorbeelden uit het buitenland, uit Zweden, Groot-Brittannië, Spanje, Australië, Israël, Hong Kong en Singapore.

Interviews met architectuurhistoricus Mieke Dings en voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade gaan nader in op de uitdagingen en kansen voor vernieuwing van de woningbouw; dit aangestuurd door een proactieve overheid en creatieve marktpartijen.

Delft Architectural Studies on Housing (DASH) is een productie van de groep Architectuur en Woningontwerp van de TU Delft.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.