Boek over studentenhuisvesting

Boeken, Nieuws

Boek over studentenhuisvesting

Door: Margriet Brus | 26-06-2014

Momenteel worden veel bestaande gebouwen getransformeerd tot studentenhuisvesting. Het boek DASH Studentenhuisvesting beschrijft de geschiedenis en typologische verscheidenheid van studentenhuisvesting en brengt de behoeften van een nieuwe generatie stadsbewoners in beeld. Doel daarvan is om samen met architecten, ontwikkelaars en beleidsmakers een blik vooruit te kunnen werpen op de huidige en toekomstige opgave.

Diverse bijdragen

Dick van Gameren plaatst het Engelse collegemodel tegenover het model van de Noord-Amerikaanse campus vanuit het perspectief van de stad, terwijl Paul Kuitenbrouwer de typologie van de studentenkamer verkent in haar historische ontwikkeling en vele variaties. Harald Mooij reconstrueert het ontstaan van de Nederlandse opgave na de Tweede Wereldoorlog en illustreert het destijds levendige debat met enkele vroege projecten. In een boeiende geschiedenis van de Residencia de Estudiantes in Madrid en haar gelijktijdige bewoning door Federico García Lorca, Salvador Dalí en Luis Buñuel, laat Sergio Martín Blas zien dat studentenhuisvesting meer vermag dan louter het bieden van onderdak. Interviews met Niek Verdonk en Marlies Rohmer over onder meer jongerenhuisvesting in Groningen, en met André Snippe die bestaande kantoorgebouwen tot Campus DiemenZuid ontwikkelt, verbinden theorie met de actuele praktijk.

Plandocumentatie

De plandocumentatie van onder andere The Morse and Stiles Colleges in Yale van Eero Saarinen; The Cripps Building als uitbreiding van St John’s College in Cambridge, van Powell & Moya; Maison d’Iran in Parijs van Claude Parent & Heydar Ghiaï; de patiowoningen op de Campus Drienerlo in Enschede van Herman Haan; het kleine, maar bijzondere project Svartlamoen in Trondheim van Geir Brendeland & Olav Kristoffersen en de nieuwbouw voor Leiden University College in Den Haag van Wiel Arets toont de ontwikkeling van de studentenwoning in al haar facetten, op alle schaalniveaus.

Tweedaagse conferentie

DASH Studentenhuisvesting is verschenen op 24 juni en kost € 29,50 euro. Op 24 en 25 juni organiseert DASH op de TU Delft een tweedaagse conferentie over veranderende leefomstandigheden, terugkerende huisvestingsthema’s en onderzoek naar de koppeling tussen ontwerpen van betaalbare woningen en onderwijs. 

Auteurs: Dick van Gameren, Sergio Martín Blas, Paul Kuitenbrouwer, Harald Mooij, Piet Vollaard & Jurjen Zeinstra
ISBN: 978-94-6208-122-2
Omvang: 168 pagina’s
Formaat: 23×28 cm
Redactie: Faculteit Bouwkunde Leerstoel Woningontwerp, Technische Universiteit Delft 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.