Boekenberg in bibliotheek

Boekenberg in bibliotheek

Nieuws
Door: Petra Starink | 16-10-2012

In Spijkenisse is een nieuwe bibliotheek geopend. Het door MVRDV ontworpen gebouw is voorzien van een soort ‘boekenberg’ dat als een los object in de ruimte staat. Door de glazen overkapping stroomt er veel natuurlijk licht binnen. De boekenkast-constructie bestaat uit vijf verdiepingen met op de top een mooie plek om te zitten, te lezen en van het uitzicht te genieten.

De Boekenberg is gestapeld gebouwd en heeft een glazen piramide van 26 meter. In de piramide is de bibliotheek gevestigd die zichtbaar is voor iedere voorbijganger. In de bibliotheek zijn op brede terrassen de boekenkasten geplaatst, waardoor er letterlijk een boekenberg is ontstaan. In het gebouw zorgen planten niet alleen voor schaduw onder het glazen dak, maar ook voor een aangenaam binnenklimaat.

Het gebouw bevat niet alleen de Boekenberg, maar heeft ook een ondergrondse parkeergarage, winkelruimtes op de begane grond en kantoren. De Boekenberg heeft geen gasaansluiting en geen schoorsteen en zonder de inzet van koelmachines en ketels wordt het klimaat in het bibliotheekgebouw geregeld. Verdere technische voorzieningen zijn onder andere de inzet van regenwater voor spoeling van toiletten, automatisch werkende zonwering, vloerverwarming en – koeling in de bibliotheekruimten en toevoer van ventilatielucht bij de werkplekken in plaats van roosters in plafond.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.