Boekhandel Donner blijft aan Coolsingel

Nieuws

Boekhandel Donner blijft aan Coolsingel

Door: Jacqueline Knudsen | 11-11-2015

De Rotterdamse boekhandel Donner blijft in het voormalige ABN AMRO-gebouw aan de Coolsingel. Het pand is onderdeel van het Forumplan van OMA en zal naar ontwerp van architect Wessel de Jonge worden verbouwd.
De Rotterdamse boekhandel Donner, als onderdeel van keten Polare meegetrokken in het faillissement, maakte voorjaar 2014 een doorstart als zelfstandige boekhandel met als tijdelijke nieuwe huisvesting het voormalige ABN AMRO gebouw, een leegstaand rijksmonument aan de Coolsingel 119. Onlangs hebben Donner en verhuurder Multi Vastgoed deze zakelijke anti-kraakconstructie omgezet in een intentieverklaring voor definitieve vestiging van Donner in de onderste lagen van dit pand en overeenstemming bereikt op de belangrijkste punten. De voortgang is nu afhankelijk van vergunningverlening voor het totale Forum-plan, een groot woon- werk- en winkelcomplex tussen Coolsingel, Beurstraverse en Lijnbaan naar ontwerp van OMA, dat Multi Vastgoed ontwikkelt. Transformatie van het bankgebouw is onderdeel van het Forumplan.

Transformatie monument

Het kantoorgebouw, gebouwd in 1941–49 door architect H.F. Mertens voor de Rotterdamsche Bankvereeniging, is in 2010 als Rijksmonument aangewezen.Voor de transformatie van het monumentale bankkantoor is Wessel de Jonge als architect betrokken. Zodra de verbouwing van start kan, zal Donner ‘op reis’ gaan in het huidige gebouw. Delen van de vloer op de begane grond, die Donner nu in gebruik heeft, worden ingeleverd, terwijl andere delen van het gebouw tijdelijk in gebruik genomen gaan worden. In die verbouwingsperiode zal Donner gewoon open blijven voor het winkelend publiek, met als adagium: ‘tijdens de verkoop gaat de verbouwing gewoon door’. Na een reis van ongeveer anderhalf jaar door het gebouw zal Donner landen op de definitieve plek.

Grootste boekhandel van Nederland

Het pand wordt flink verbouwd en de winkel van Donner krijgt 3700 vierkante meter vloeroppervlak. 800 m2 op de begane grond met een eigen ingang aan de zijde van het Binnenwegplein en een gedeelde entree bij de huidige hoofdingang aan de Coolsingel. Een tussenvloer op de 1e verdieping van ongeveer 200 m2; Op de tweede verdieping zal over de gehele lengte en de zijvleugels van het monument 2000 m2 beschikbaar komen. Aan de achterzijde van het pand komt op dit niveau een atrium met glazen overkapping, met nog eens 700m2 voor Donner. Blikvanger vanuit dit atrium zal het magnifieke raam van Copier zijn, een kunstwerk dat dan eindelijk voor het publiek wordt ontsloten.
Wanneer de deuren van het definitieve onderkomen opengaan, zal Donner weer de grootste boekhandel van Nederland zijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.