Boomhut ontgroeit kinderschoenen

Boomhut ontgroeit kinderschoenen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-02-2008

De boomhut is niet langer het favoriete toevluchtsoord van opgroeiende kinderen. Ook in de grotemensenwereld wint het houten boomhuis aan populariteit. Zij het dan in een luxe-uitvoering.

Die boomhutten lijken nog enigszins op de eigengebouwde boomhutten uit de kindertijd, maar zijn vaak uitgerust met royale meubelen, een vaste trap, nutsvoorzieningen, licht- en muziekinstallaties…Het zijn met andere woorden echten ontspanningsoorden.

Loungehut
“Het zijn niet alleen particulieren die interesse hebben”, zegt Jan van der Bijl van het Nederlandse bedrijf de Boomhut Bende. “We krijgen ook veel vragen van bedrijven die een boomhut willen bouwen voor zakelijke doeleinden. Zo werk ik momenteel aan een speciaal ontwerp voor een conferentieoord dat een boomhut wil om met 14 personen in te kunnen vergaderen. Er is eveneens vraag naar hutten om in te slapen of om gewoon in te relaxen, loungehutten zeg maar.”

Paalhut
Het merendeel van de boomhutten blijft vooralsnog voor particulier gebruik. “Vanaf 3.000 à 3.500 euro heb je een degelijke boomhut als speelruimte voor de kinderen”, zegt Jan. “Je hebt zelfs niet veel nodig. Oké, het is super als we met één of meerdere prachtige bomen kunnen werken, maar zelfs als er geen bomen staan, kunnen we een hut op palen bouwen.”

Hoofdrol voor de boom
De perfecte bomen voor een boomhut zijn onder meer de kastanje, de beuk en de eik. “Maar ook minder sterke boomsoorten, zoals sparren, dennen en populieren kunnen dienst doen”, weet Jan. “Zeker als we de hut kunnen laten steunen op verschillende bomen. De bomen spelen in ieder geval een hoofdrol. Ik wil ze kost wat kost in stand houden. Ze mogen niet lijden onder de boomhut. Verder probeer ik het materiaal van de hut af te stemmen op de hout van de boom. Bij een spar zal ik bijvoorbeeld werken met naaldhout.”

Bron: Livios – Foto: Blueforest

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.