Bouw Dans en Muziekschool Tilburg van start

Bouw Dans en Muziekschool Tilburg van start

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-02-2008

Deze week zijn de eerste bouwwerkzaamheden voor de Dans en Muziekschool Factorium in Tilburg gestart. Het gebouw komt op een ietwat ambigue locatie: enerzijds is het centraal gelegen nabij het stadhuis en de bibliotheek en maakt onderdeel uit van het Tilburgse Kunstcluster, anderzijds ligt het verborgen op een binnenterrein.

Uitgangspunt
Uitgangspunt in het ontwerp van Atelier PRO architekten is de presentatie van de school richting de stad en de interactie met de omliggende tuin. Muziek en dans zijn beiden ondergebracht in een eigen volume die loodrecht op de ander staat. Hiertussen ligt de foyer die de intermediair vormt tussen dans en muziek en tussen de grote zaal en de tuin.

Vleugels
De muziekvleugel bestaat uit een lange gang met zicht op de tuin. Loodrecht op deze gang liggen een drietal ‘canyons’ waaraan de muzieklokalen en enkele kantoorfuncties liggen. Op de begane grond bevinden zich de foyer, enkele facilitaire functies en muzieklokalen welke zich naar de stad presenteren. De vele decibel producerende popfaciliteiten zijn in het souterrain ondergebracht.

Bij de dansvleugel nemen de vier dansstudio’s een centrale plaats in. Twee studio’s zijn licht gedraaid, waaromheen een uitgekiend stelsel van trappen en loopbruggen krult. Waar de sfeer van de muziekvleugel abstractie en repetitie uitstraalt, draagt de dansvleugel drama en expressie uit.

Het Factorium is in feite om bestaande, monumentale bomen heen gebouwd. Deze bomen zijn de sfeerbepalende elementen van het tuinontwerp. Een wilde bostuin ‘onder de bomen’ die overgaat in een slijtvast en intensiever te gebruiken deel.

Bron: Architectenweb

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.