Bouw eerste cradle to cradle woning gestart

Bouw eerste cradle to cradle woning gestart

Nieuws
Door: Petra Starink | 06-03-2012

De bouw van de Eerste cadle to cradle woning van Nederland is begonnen. In deze woning in Bergschenhoek worden voor het eerst de principes van cradle to cradle (C2C)  voor een volledig gebouw onderzocht en toegepast. Verwacht wordt dat de woning in juni wordt opgeleverd.

C2C is een duurzaamheidsvisie van de Duitse chemicus Braungart en de Amerikaanse architect McDonough waarin op een positieve wijze gekeken wordt naar het verbeteren van de relatie tussen de mens en de aarde. In de opvattingen van C2C moeten we zoeken naar betere oplossingen die in het geheel niet meer vervuilen, maar ten goede komen aan de aarde. Een bekend voorbeeld is het omgaan met afval. Net als in de natuur, die geen afval kent, moet elk materiaal weer voedsel zijn voor een volgende kringloop. C2C onderscheidt zich van de gangbare kijk op duurzaamheid waarin het gaat om het verbeteren van slechte gewoonten. Bijvoorbeeld door de luchtvervuiling te verminderen met als resultaat dat de luchtvervuiling weliswaar vermindert maar de lucht nog steeds niet schoon wordt.

Ontwerp van XXarchitecten en Arconiko

Tot nu toe werd de C2C visie vooral toegepast bij de ontwikkeling van producten, variërend van stoelen tot tapijttegels. Voor gehele bouwwerken zijn praktijkvoorbeelden schaars. Het is niet eenvoudig om een volledig gebouw te controleren op alle C2C facetten. In de woning in Bergschenhoek, ontworpen door XXarchitecten en Arconiko architecten, wordt nu voor het eerst elk onderdeel minutieus op de uitgangspunten van C2C getoetst. Deze toetsing wordt verricht door het C2Clabxx volgens een aan de universiteit Eindhoven ontwikkelde tool. Niet alleen alle materialen worden gecheckt, ook wordt de relatie met de omgeving getoetst en de energiehuishouding gecontroleerd. De woning moet volledig zijn eigen energie kunnen opwekken. Op het dak liggen 4 m2 zonnecollectoren voor het warme water en 48 m2 zonnecellen, voldoende voor alle elektriciteit in de woning. Met een warmtepomp haalt de woning zijn energie diep uit de grond en kan de hele woning verwarmd worden.
Om in evenwicht te zijn met de omgeving wordt het regenwater opgevangen en hergebruikt. Het is de bedoeling om in de toekomst het afvalwater op eigen terrein te zuiveren. Het wachten is nog op de benodigde vergunningen hiervoor.

Woonkwaliteit

In de filosofie van C2C gaat duurzaamheid samen met comfort en woonkwaliteit. De ontwerpers hebben er alles aan gedaan de woning prettig en comfortabel te maken. De opgetilde woonkamer profiteert van de fraaie ligging aan de Rotte. Door het uitzicht, de zon en de steeds veranderende Hollandse luchten is het in de woning nooit saai.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.