Bouw eerste WikiHouse

Bouw eerste WikiHouse

Nieuws
Door: Petra Starink | 02-10-2017

Op het BouwExpo-terrein in Almere wordt op 6 oktober het eerste paneel van het WikiHouse geplaatst. WikiHouse is een nieuwe vorm van eigenbouw, die de digitale productie van het bouwproces centraal stelt. Het is een innovatief open source houtskelet bouwpakket dat voor iedereen op het web toegankelijk is (een Wikipedia voor huizen).

Houtskelet bouwpakket

Het biedt mensen de mogelijkheid een nieuw ontwerp te maken of een bestaand ontwerp te verbeteren om het vervolgens te delen, zodat het voor iedereen over de wereld, beschikbaar is. Men kan zelf ontwerpen of iets uit zoeken uit de groeiende bibliotheek. Het is een kwestie van downloaden, uitfrezen en het houtskelet bouwpakket zelf in elkaar zetten en afwerken.

Delen van kennis

Het doel van WikiHouse is om te komen tot de realisatie van basic, betaalbare, flexibele en duurzame (leef)ruimtes met kwaliteit. Het delen van kennis en ervaring, het digitaal producerenen het zelf maken is de kracht van WikiHouse.

Opbouw WikiHouse

Almere is een living lab waar sociale en technische innovaties in de woningbouw centraal staan. Het Woningbouwatelier programmeert en ontwikkelt innovatie en realiseert experimenten, waaronder het WikiHouse experiment. De opbouw van het eerste Nederlandse WikiHouse start 2 oktober en neemt naar verwachting zo’n acht weken in beslag. Bijzonder aan de bouw van het WikiHouse is dat de opbouw van de woning wordt uitgevoerd door ‘meebouwers’. ‘Meebouwers’ zijn particulieren uit binnen- en buitenland, die interesse hebben in het meebouwen aan de woning.

De plaatsing van het eerste paneel is op 6 oktober vanaf 14.45, adres is Almere Poort naast de Homerusmarkt aan de Nimfenplein. De bouw wordt mogelijk gemaakt door Woonstichting Goedestede, TrebbeTrebbe, WikiHouseNL, Muller ontwerpburo en Rick Smeenk.

Woningbouwatelier

Het Woningbouwatelier realiseert vernieuwende woonconcepten, die ook landelijk in de belangstelling staan en elders gerealiseerd kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is het WikiHouse. Gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk werken samen aan het programma Almere 2.0. Het Woningbouwatelier is onderdeel van het programma Almere 2.0 Vernieuwend Wonen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.