Bouw kan in 2009 bijdragen aan herstel

Bouw kan in 2009 bijdragen aan herstel

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-12-2008

De nieuwe bouwprognoses van Buildsight b.v. zijn verschenen. Uit de analyses van Buildsight b.v. komt een positiever beeld naar voren over de nieuwbouwproductie in Nederland dan van andere instanties. “We vinden de negatieve interpretatie van de ontwikkelingen te eenzijdig en willen graag ook een positievere kant belichten”, stelt Rolf Dankers van Buildsight b.v.

Dat wil niet zeggen dat de bouwsectoranalisten uit Zaltbommel voorbij gaan aan de effecten van de kredietcrisis en de krimpende economie. Voor het eerste half jaar van 2009 worden grote klappen verwacht in de nieuwbouwproductie die in het marktsegment tot stand moet komen. Dat geldt voor zowel de woningbouw als de utiliteitsbouw.

Financiering onder druk
Buildsight b.v. constateert echter dat er veel bouwplannen zijn waarvan de realisatie niet is komen te vervallen. Door de kredietcrisis is de financiering ervan onder druk komen te staan, met als gevolg dat de realisatie uitgesteld wordt. Ook moet voor deze plannen worden nagegaan in hoeverre de plannen nog aansluiten bij de veranderende marktvraag.

Als de kredietverlening weer op gang komt onder invloed van het overheidsingrijpen en de marktbehoefte bevredigd wordt met het bouwplan, zal medio 2009 het woningbouwproces weer opgepakt kunnen worden.

Sterke dip voorkomen
De afwachtende houding van alle partijen in de markt leidt er toe dat het herstel van de nieuwbouwproductie dan zeer voorzichtig zal zijn, maar een sterke dip in 2010 zou voorkomen kunnen worden. Het herstel van de utiliteitsnieuwbouwproductie zal misschien nog moeilijker tot stand komen, maar onder de juiste omstandigheden zou in 2010 de productie het niveau van 2007 kunnen halen.

Impuls aan herstel
Daarbij zijn de positieve ontwikkelingen in de nieuwbouw voor de budgetsector en de agrarische sector van groot belang. Als de bouw er in slaagt om het bouwproduct nog beter te laten beantwoorden aan de behoefte en haar medewerkers vast kan houden in de economische tegenwind, zal de bouwsector een extra impuls kunnen geven aan het (hopelijk) spoedige economische herstel.

Bron: Buildsight

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.