Bouw kenniscluster Arnhem van start

Nieuws

Bouw kenniscluster Arnhem van start

Door: Jacqueline Knudsen | 12-10-2011

De bouw van het kenniscluster Rijnboog  in Arnhem is van start gegaan. Het ontwerp is van Neutelings Riedijk Architecten. In het kenniscluster komen de Bibliotheek, Het Gelders Archief, het Historisch Museum, de Volksuniversiteit, het Kunstenbedrijf van kunst en cultuur van Arnhem en enkele creatieve opleidingen. Het gebouw dat 12.000 m2 bevat wordt naar verwachting in 2013 opgeleverd.

Kastenwand als etalage

Het kenniscluster is georganiseerd langs een binnenstraat van glas die vertrekt vanuit het middeleeuwse stadscentrum en door het gebouw omhoog meandert. De verschillende functies van het cultuurgebouw bevinden zich aan deze publieke galerij; bibliotheek, leesruimten, muzieklokalen, studio’s, studieplekken, expositieruimten, auditorium, cafetaria en boekwinkel. Een grootse kastenwand, een ‘etalage’ waarin activiteiten tentoongesteld en aangekondigd kunnen worden, fungeert als de ruggengraat van het gebouw. De grote, open verdiepingsvloeren rondom deze kastenwand kunnen op een flexibele manier worden ingedeeld. De route naar de top eindigt in een auditorium met panoramisch dakterras, dat uitkijkt over de stad en de Rijnvallei.

Ondergrondse verbinding met historische kelders

Het kenniscluster komt te liggen tussen de Oude Oeverstraat en de Nieuwe Oeverstraat. Het gebouw grenst aan de Arnhemse historische kelders, waarmee een ondergrondse verbinding wordt gemaakt. Het maakt deel uit van de vernieuwing van het Rijnbooggebied, tussen de Rijn, het station en de binnenstad. Met de komst van  het kenniscluster, wil de gemeente een gebied creëren waar volop ruimte is voor cultuur en afwis-seling tussen wonen, winkelen, werken en horeca.

Bekijk hier het filmpje

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.