Bouw markthal en luxe appartementen in Groningen van start

Nieuws

Bouw markthal en luxe appartementen in Groningen van start

Door: Petra Starink | 13-01-2021

In Groningen is de bouw gestart van Mercado, een publieke markthal met daarboven luxe appartementen naar ontwerp van architectencombinatie De Zwarte Hond en Loer Architecten. De nieuwbouw brengt licht, lucht en dynamiek in de Rode Weeshuisstraat.

Overdekte markthal

De overdekte markthal, is geïnspireerd op de mercado’s zoals die in Spaanse steden te vinden zijn. Een plek in de stad waar ambachtelijke, lokale producten worden verkocht. De dubbelhoge ruimte met monumentale kolommen heeft een tijdloze uitstraling, zij bepalen zowel aan de binnen-, als aan de buitenzijde het karakter van het gebouw. Ze geven de grote glazen plint kleinere “etalages”, passend bij de stedelijke maat van de monumentale pandjes die in de Rode Weeshuisstraat te vinden zijn.

Appartementen met dakterras, balkons en loggia

In het gebouw bevinden zich 41 luxe woningen, moderne lofts, en ruime appartementen die allemaal al verkocht zijn. De luchtige, getrapte vorm sluit aan bij de omliggende bouwhoogtes en brengt zonlicht op het nieuwe plein, tot diep in de straat. Ook zorgt deze vorm ervoor dat alle top appartementen een zonovergoten groen dakterras kunnen hebben. De andere appartementen hebben loggia’s en balkons.

Ontwikkeling keramische gevel

De architectencombinatie legt momenteel de laatste hand aan de ontwikkeling van de keramische gevel. De maatwerk-gevelelementen bestaan uit een beige klei die wordt voorzien van een groen-blauwe glazuur. De pasteltinten van het voormalige weeshuis aan de overzijde van de straat zijn als inspiratie gebruikt voor het ontwerp. 

Gasvrij gebouw

In het gebouw zijn de nieuwste technieken gebruikt. In de afgelopen weken hebben installateurs de bronnen geslagen voor warmte- en koudeopslag (WKO). Hiermee werd de basis gelegd voor een gasvrij gebouw. Na de fundering volgt het aardbevingsbestendige casco. Nu de eerste paal is geslagen komt de geplande oplevering in 2022 een stap dichterbij.

Opwaardering van gebied

Projectontwikkelaars MWPO en Beauvast hebben zich tot doel gesteld om de Rode Weeshuisstraat nieuw leven in te blazen. Architect Jurjen van der Meer (De Zwarte Hond): “Dit is een uniek project voor Groningen. De verticale tuin in de gevel, gecombineerd met groene dakterrassen en kleurrijke planten, zorgt voor een fantastische woonbeleving en de opwaardering van de gehele straat.

Nieuwe ontmoetingsplek voor de stad

Het stadscentrum heeft met ontwikkelingen zoals het Groninger Museum en het Forum Groningen een enorme kwaliteitsimpuls gekregen. Architect Frank Loer (Loer Architecten): “De Rode Weeshuisstraat wordt een springplank voor het noordelijke deel van de binnenstad. Mercado’s markthal met het nieuwe Stalplein wordt een nieuwe ontmoetingsplek in de stad waarop de rest van het gebied meelift.”

Fotografie: Loer Architecten, De Zwarte Hond

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.