Bouw Nieuwe de la Mar Theaters begonnen

Bouw Nieuwe de la Mar Theaters begonnen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-09-2008

De bouw van de Nieuwe De la Mar Theaters in Amsterdam is dinsdag begonnen. Geldschieters Joop en Janine van den Ende, directeur Jacques van Veen en burgemeester Job Cohen gaven het officiële startsein. De afgelopen tijd waren het oude, aftandse Nieuwe de la Mar Theater en de aangrenzende bioscopen al gesloopt.

Het Nieuwe de la Mar Theater was ooit in bezit van Fien de la Mar en later van Wim Sonneveld. Architecten Jo Coenen en Arno Meijs hebben het nieuwe gebouw ontworpen. Belangrijkste kenmerk is de glazen voorgevel. Het pand aan de Marnixstraat, vlakbij het Leidseplein, moet in augustus 2010 klaar zijn.

Technisch fantastisch theater
De komende tijd verrijzen twee nieuwe theaterzalen, een met zeshonderd en een met 850 stoelen. De VandenEnde Foundation van Joop en Janine van den Ende trekt voor de bouw ruim 50 miljoen euro uit. “Dit is een prachtig moment. Janine en ik zijn dolgelukkig dat we in staat zijn gesteld om dit te mogen doen”, zei Joop van den Ende. “Ik zal zorgen dat het theater technisch fantastisch wordt. Maar als je binnen zit, zullen de sfeer, kleur en atmosfeer hetzelfde zijn zoals het was. Dat beloof ik.”

“Ik kan niet anders zeggen dan dat wij als stadsbestuur hier ongelooflijk blij mee zijn”, zei burgemeester Cohen over het initiatief. “Op deze historische plaats wordt een nieuwe start gemaakt.”


Programmering blijft in stijl
De VandenEnde Foundation stelt het komend decennium jaarlijks 1 miljoen euro beschikbaar voor bijzondere producties. Hoewel in de theaters ook wel eens voorstellingen van Joop van den Ende Theaterproducties te zien zullen zijn, blijft de programmering in de stijl van het oude Nieuwe de la Mar. Dat betekent zowel toneel- als cabaret en zowel vrije als gesubsidieerde producties.

Bron: ANP

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.