Bouw schatkamer Domplein II gestart

Bouw schatkamer Domplein II gestart

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 23-05-2013

Na vijf jaar voorbereiding is op 16 mei de bouw gestart van Schatkamer Domplein II in Utrecht. De werkzaamheden, die voor een groot deel bestaan uit archeologisch onderzoek met een grote opgraving in het najaar, zullen ruim een jaar in beslag nemen. Architect Jacco de Visser maakte het ontwerp voor de ondergrondse kamer en Tinker Imagineers bedacht de inrichting van de tentoonstelling. Bezoekers kunnen straks dwalen tussen de fundamenten van de ingestorte pilaren, langs Romeinse tijdlagen en resten van middeleeuwse voorgangers van de kerk. De opening is voorzien voor juni 2014.

Het is voor het eerst in Nederland dat archeologie op deze schaal en permanent voor publiek toegankelijk wordt gemaakt. Een nauwe samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente Utrecht heeft hiervoor de basis gelegd. Eerdere opgravingen van archeoloog Van Giffen in 1949 bepaalden de vorm van het centrum. Schatkamer II krijgt een omvang van 350 m2 en een diepte van bijna 5 meter. De entree komt te liggen in het hart van het Domplein, tussen Domtoren en Domkerk. Glazen vensters in de bestrating verbinden de wereld onder en boven het plein met elkaar.

Schatkamer Domplein II maakt samen met de eerste Schatkamer die in 2010 werd geopend, de verborgen geschiedenis van het Domplein nog meer toegankelijk en aanraakbaar. Bezoekers ervaren in een bijzondere belevingswereld de opeenvolgende perioden van bloei en verval vanaf het moment dat de Romeinen rond 45 n.Chr. het castellum Traiectum bouwden. Centraal in het verhaal staat ‘het schricklijk tempeest’, de tornado die in 1674 over Nederland raasde en het schip van de Domkerk in puin legde.

Architect Jacco de Visser
Tentoonstelling: Tinker Imgagineers
Opdrachtgever: Stichting Initiatief Domplein

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.