Bouw terrasvormige wijk in Shenzhen van start

Nieuws

Bouw terrasvormige wijk in Shenzhen van start

Door: Petra Starink | 17-05-2021

De bouw van Shenzhen Terraces, een mixed-use project dat het hart vormt van de levendige universiteitsbuurt in Shenzhens Longgang District is begonnen. Het ontwerp met zijn horizontaal gestapelde plateaus is van MVRDV. Deze plateaus bieden plek aan verschillende faciliteiten, waaronder een theater, een congrescentrum, een museum en een bibliotheek. De overstekken bieden schaduw en verkoeling, de ronde vormen bevorderen de windstroom en de natuurlijke ventilatie. Het vele groen, de voetgangerspaden en waterpartijen maken dit project tot een van de meest duurzame buitenruimtes van Shenzhen.

Overvloedige beplanting

Door een voetgangersvriendelijk landschap te combineren met niet minder dan 20 verschillende programma’s, waaronder openbaar vervoer, is Shenzhen Terraces klaar om een duurzaam knooppunt voor de omgeving te worden. De overvloedige beplanting en waterpartijen verlagen de temperatuur en zijn goed voor de biodiversiteit, terwijl tuinen en regenwateropvang voedsel- en watervoorraden genereren.

Terrassen naar binnen geduwd

De randen van de terrassen worden op strategische punten naar het eronder gelegen terras geduwd om dienst te doen als kleine openluchtauditoria. Op andere plaatsen zijn de gevels naar binnen geduwd om ingangen te benadrukken en herkenbare plekken binnen het plan te creëren om bezoekers te helpen zich te oriënteren. In het midden van het grootste gebouw, aan de oostkant van het terrein, zijn de terrassen nog verder naar binnen geduwd om een atrium in de open lucht te vormen. In de gebouwen aan de westkant van het terrein domineert een nieuw bibliotheekconcept het complex: deze bibliotheek verbindt educatieve en commerciële programma’s zoals een activiteiten- en ondernemingscentrum voor jongeren: een boekenpark. Buiten verbinden bruggen de gebouwen om de bibliotheek te verankeren in de overige ontwikkelingen. De tweede verdieping is hierdoor een doorlopende route.

Duurzaam project

Het was belangrijk om het gebouw te laten versmelten met het landschap en het project zo duurzaam mogelijk te maken. De landschapsarchitectuur, ontwikkeld in samenwerking met Openfabric, voegt stukken groen en openbare programmering toe tussen de voetgangersroutes. Op deze plekken is beplanting aangebracht die is gebaseerd op de subtropische natuurlijke bossen van de regio, gemengd met heuvels van gras, openbare kunst, zwembaden en activiteitenzones voor klimmen of tafeltennis. De daken maken ook deel uit van dit landschap en worden niet alleen gebruikt voor zonnepanelen en regenwateropvang, maar ook voor grote, publiek toegankelijke groene weides.

Beeld: MVRDV

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.