BouwConnect de nieuwe brandstof voor BIM

BouwConnect de nieuwe brandstof voor BIM

Nieuws
Door: Petra Starink | 25-10-2011

De eerste officiële release van BouwConnect is een feit. Deze nieuwe bouwbibliotheek bevat eenduidige informatie over miljoenen bouwdelen. BouwConnect is zowel fundament als draagvlak voor BIM. Want eenduidigheid over definities van onderdelen waaruit een gebouw bestaat, vereenvoudigt de samenwerking in de keten. En door koppeling van systemen zijn gegevens uit verschillende bronnen altijd op het juiste tijdstip en in de juiste vorm beschikbaar.

Opmars van BIM

In de woning- en utiliteitsbouw wordt gebruik gemaakt van talloze bouwapplicaties en werkmethodieken. Hoge eisen, nieuwe technologieën en afstemming tussen bouwdelen maken processen steeds complexer. De markt is al tijden op zoek naar methoden om bouwpartijen beter digitaal met elkaar te laten samenwerken met eenduidige gegevens. De opmars van BIM is erop gericht om de efficiency in de bouw te verbeteren en versnelt de noodzaak om bouwdelen eenduidig te kunnen definiëren. Dat de Rijksgebouwendienst het gebruik van  BIM vanaf november 2011 voorschrijft bij geïntegreerde contracten versterkt het belang van BIM nog meer.

Codering van bouwdelen

Door het bijzondere concept van BouwConnect wordt verwacht dat de bibliotheek snel uitgroeit tot de standaard voor digitale productinformatie in de bouw. Wie een gekozen bouwdeel in zijn software plaatst, krijgt een unieke code meegeleverd met een directe koppeling naar de bibliotheek: de WUID (Warehouse Unique IDentifier). De gebruiker en alle anderen die binnen het project gebruikmaken van de bibliotheek kunnen dit, ieder vanuit hun eigen applicaties, te allen tijde benaderen. Men is er dus van verzekerd dat altijd sprake is van hetzelfde bouwdeel en dat geleverd wordt zoals het in het ontwerp is bedoeld. Bekijk korte webivdeo’s wat bouwpartners van BouwConnect vinden.

Databank

BouwConnect is de enige gestandaardiseerde databank in zijn soort. Op dit moment is de eerste commerciële versie beschikbaar voor architecten en aannemers in de woning- en utiliteitsbouw.  BouwConnect is een product van KPN en bouwautomatiseerder De Twee Snoeken, de ontwikkelaar van de voorloper van BouwConnect., de Digitale Bouwbibliotheek, die reeds bij duizenden architecten in gebruik is. Naast de databank bestaat BouwConnect ook uit een platform voor projectcommunicatie: het BouwConnect Communicatie Platform.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.