Bouwdeel D(emontabel) circulair kantoor cepezed

Nieuws

Bouwdeel D(emontabel) circulair kantoor cepezed

Door: Petra Starink | 30-03-2020

Bouwdeel D(emontabel) is een modern, duurzaam en volledig weer uiteen te nemen gebouw en staat op het terrein van cepezed in Delft. Het circulaire kantoorgebouw dat inmiddels in gebruik is weerspiegelt de manier van ontwerpen en bouwen van het architectenbureau.

Circulair voorbeeld

cepezed verwierf het complex met voormalige laboratoria van de Technische Universiteit Delft in 2012. Het vormde de monumentale gebouwen om tot creatief cluster met huisvesting voor uiteenlopende bedrijven in de creatieve sector, waaronder het bureau zelf. Het enige niet-monumentale pand op het terrein verkeerde in slechte staat en heeft nu plaats gemaakt voor de nieuwbouw van Bouwdeel D(emontabel). Ook dit is weer een volledig eigen ontwikkeling van cepezed en bestemd voor ondernemingen in de kennisintensieve creatieve industrie.

Superlichtgewicht, flexibel en gasloos

Bouwdeel D(emontabel) heeft exact dezelfde footprint als het bestaande gebouwtje dat niet goed meer was en is afgebroken. Het meet 11 bij 21,5 meter en heeft vier bouwlagen van ieder zo’n 200 meter verhuurbaar vloeroppervlak. Naast de- en remontabel is het bouwdeel superlichtgewicht: het materiaalgebruik is tot het absolute minimum beperkt. Het pand is daarnaast volledig flexibel indeelbaar, gasloos en voorzien van warmteterugwinning. De begane grond is van gestort beton, maar voor het overige zijn alle bouwcomponenten modulair en droog gemonteerd. Opperste eenvoud is in het ontwerp een belangrijk uitgangspunt geweest.

Bouwpakket met een stalen hoofddraagconstructie

Bouwdeel D(emontabel) bestaat uit een rationeel geoptimaliseerd bouwpakket met een stalen, geprefabriceerde en buitengewoon ranke hoofddraagconstructie. De constructieve vloeren en het dak zijn van lichtgewicht houten Laminated Veneer Lumber (LVL)-elementen die eveneens geprefabriceerd zijn. Deze hebben een compacte hoogte en de installaties zijn erin geïntegreerd. De ribben van de LVL-elementen blijven volledig in het zicht en maken deel uit van de gebouwesthetiek. De dekvloer is biobased en bestaat uit grintachtige korrels in een kartonnen honingraatstructuur met daarop gipsvezelplaten.

Geen kozijnen

De hele dekvloer is droog en gemakkelijk weer verwijderbaar. De pvc afwerkvloer is van deels gerecycled pvc. Het gebouw heeft geen kozijnen: het dubbellaags isolatieglas is direct op de staalconstructie gemonteerd. De staalconstructie is daarvoor voorzien van opgelaste schroefprofielen. De gevel is grotendeels transparant. Verticale lamelstroken zijn voor natuurlijke ventilatie te openen.

Het hele pand fungeert als één groot brandcompartiment. Hierdoor was weinig materiaal nodig voor brandwerende maatregelen; alleen het trappenhuis is voorzien van een brandwerende scheiding. Alle klimaatbeheersing werkt op lucht. Per verdieping zijn in het plafond airco’s opgenomen die ook verwarmen. Daarnaast is het pand voorzien van een warmtewisselaar. Rolgordijnen voorzien in zon- en lichtwering.

Korte bouwperiode

De bouw heeft in een uiterst korte periode van iets meer dan een half jaar plaatsgevonden. Met het plaatsen van de liftkoker werd het hoogste punt binnen een uur na aanvang van de bouw bereikt. De complete draagstructuur van staalskelet en houten vloeren stond in slechts drie weken. Dit was onder meer mogelijk door een integraal proces met een doordachte voorbereiding en een nauwe, integrale samenwerking tussen de verschillende cepezed-disciplines; van de projectontwikkelaars tot de architectuur- en interieurontwerpers en de uitvoeringscoördinatoren. cepezedprojects ontwikkelde, cepezed en cepezedinterieur ontwierpen en cepezedbouwteam coördineerde de uitvoering. Tussen de ontwerpers en uitvoeringscoördinator bestond het hele proces door een nauwe samenwerking, waarbij spilfiguren uit het ontwerp ook deel uitmaakten van het uitvoeringsteam.

Samenwerking partijen

Er werd met veel partijen samengewerkt. Zo werd het constructief advies verzorgd door IMd en werd het advies op het gebied van installaties, bouwfysica en brandveiligheid verzorgd door Nelissen. De realisatie is partieel aanbesteed bij partijen als Voortman, Metsä Wood, iFS, Kuijpers en Qbiq + Schelp Bouw & Interieur voor respectievelijk de staalconstructie, vloeren, gevels, installaties en het inbouwpakket.

Fotografie: cepezed- Lucas van der Wee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.