Bouwen met licht

Nieuws

Bouwen met licht

Door: Jacqueline Knudsen | 09-12-2013

Thema van het Amsterdam Light Festival is  Bouwen met Licht. Uit meer dan 300 ingezonden concepten van kunstenaars, designers en architecten uit de hele wereld is een selectie van 30 werken geplaatst in de openbare ruimte in het centrum van Amsterdam.  Een deel van de kunstwerken staan langs de Amsterdamse grachtengordel en de Amstel en kunnen met een boot vanaf het water bekeken worden, een route met de naam Water Colors. Daarnaast is er is een wandelroute uitgezet in de binnenstad onder de naam Illuminade.

Het festival duurt van 6 december 2013 t/m 19 januari 2014 en toont verschillende lichtsculpturen, projecties en installaties van hedendaagse (internationale) kunstenaars in de openbare ruimte.  Zo komen er zeemonsters in het Wertheimpark en bij de Diaconie komt een web van honderden meters verlicht touw dat in elkaar geknoopt een huis vormt. De Tijdelijke Toren van Tod van Hulzen is een eerbetoon aan de Haringpakkerstoren, een van de verdwenen klokkentorens van architect Hendrik de Keyser. Op de Amstelsluis groeit een enorme stalen boom, de Big Tree van de Franse architect Jacques Rival.
De Oostenrijkse Teresa Mar creëerde Reflections, een projectie op de gevel van de Hermitage, die refereert aan de expositie ‘Gauguin, Bonnard en Denis. Een Russische Liefde voor Franse Kunst’. 
Onderdeel van de Illuminade wandelroute is de Cave of light gemaakt door studenten van de Academie van Bouwkunst. Het ontwerp is van Job van der Sande van de AvB, winnaar van de prijsvraag uitgeschreven door Venividimultiplex en het Amsterdam Light Festival. Cave of Light is een installatie van 7000 lampjes en gouden spiegels die samen een grot in een landschap vormen en wordt op 13 december om 17 uur gepresenteerd op het sportterrein aan de Plantage Parklaan.

Fly’s Eye Dome

De Fly’s Eye Dome is te zien bij het Centraal Station. Het is een van de drie prototypes die Richard Buckminster Fuller  maakte voor een mobiel en modulair huis, gebaseerd op de geodetische koepel. Na te zijn tentoongesteld in Los Angeles in 1981, verdween de koepel van het toneel. Dertig jaar later is de Fly’s Eye Dome nieuw leven in geblazen door het Buckminster Fuller Institute en na een complete restauratie nu te zien in Amsterdam.  De Fly’s Eye Dome heeft tijdens de storm van 5 december schade opgelopen en wordt momenteel hersteld.

Wanneer?

De Water Colors (vanaf Centraal station) duurt van 6 december t/m 19 januari 2014. Alle lichten staan aan tussen 17.00 en 23.00
De Illuminade (Wandelroute vanaf het Stadhuis) is van 12 december t/m 5 januari te zien. De objecten zijn verlicht van 17.00 – 22.00 uur.

Een symposium over Licht in de openbare ruimte vindt plaats op 19 december. Aanmelden t/m 12 december.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.