Bouwen rond station Hollands Spoor Den Haag

Nieuws

Bouwen rond station Hollands Spoor Den Haag

Door: Jacqueline Knudsen | 02-05-2017

Niet alleen bij het Centraal Station in Den Haag, maar ook rond het station Hollands Spoor wordt veel gebouwd. De entreepleinen aan de kant van de Laakhaven en aan de centrumzijde Hollands Spoor en de route van station naar het centrum worden heringericht en aantrekkelijker gemaakt. Het Grote belastingkantoor tegenover het station wordt herbestemd tot woningen, hotel en horeca.

Stationsentree Laakhaven

Station Hollands Spoor krijgt aan de kant van Laakhaven en Haagse Hogeschool een eigen stationsentree met winkels en een plein. De perrontunnel van het station wordt helemaal doorgetrokken tot aan de Laakzijde. Op het dak van de nieuwe entree komt een fietsenstalling voor 2.500 fietsen. In april 2017 zijn de voorbereidingen begonnen, de werkzaamheden zullen maart 2019 worden voltooid.

Stationsplein centrumzijde

Het Stationsplein krijgt een nieuwe inrichting. Hiervoor worden dezelfde materialen gebruikt als bij het brede deel van de Stationsweg dat al helemaal is vernieuwd. Aan beide kanten van het station komen ‘Tophaltes’ voor de tram. Dit zijn speciaal vormgegeven tramhaltes en helemaal overdekt. Vanaf 18 december 2017 is het nieuwe plein gereed.

Herinrichting Stationsweg – Wagenstraat

De route van station Hollands Spoor naar het centrum wordt de ‘Loper Oude Centrum’ genoemd. In overleg met belanghebbenden is er een plan gemaakt voor een nieuwe inrichting van de Stationsweg vanaf de Hoefkade en de Wagenstraat tot aan het centrum. Het plan is gemaakt om deze route aantrekkelijker te maken, met meer ruimte voor voetgangers en fietsers, meer groen, zitbanken en ruimte voor terrassen. De realisatie van is gepland voor 2018.

Grote Belastingkantoor

Het voormalige Grote Belastingkantoor recht tegenover station Hollands Spoor krijgt na 7 jaar leegstand een nieuwe bestemming, naar ontwerp van RoosRos architecten. De 14.000 vierkante meter kantoorvloer wordt een modern en levendig complex van woningen, hotel en horeca. In het gebouw komen 66 middeldure huurappartementen en 199 hotelkamers. In de plint behouden de huidige supermarkt en horeca hun plek, met ruimte voor nieuwe bedrijven.

Studentenhuisvesting

De gemeente en private partijen zijn al sinds 2013 bezig met de vernieuwing van het gebied rond het station. Bijvoorbeeld het Kleine Belastingkantoor op de Stationsweg was verpauperd en is nu een studentencomplex met 155 woningen. Naast de Haagse Toren (Strijkijzer) wordt binnenkort het studentencomplex Y-The Hague opgeleverd. Op de Hoefkade kwam The Student Hotel en ook het gerenoveerde Het Rode Dorp is inmiddels een vertrouwde plek voor studenten.

Meer informatie op de website van de gemeente Den Haag

Tekst Jacqueline Knudsen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.