Bouwstudenten Friesland College ontwerpen Circulair Ambachtscentrum

Actualiteiten, Nieuws

Bouwstudenten Friesland College ontwerpen Circulair Ambachtscentrum

Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-02-2022

In opdracht van de gemeente Heerenveen en Omrin ontwerpen bouwstudenten van het Friesland College een Circulair Ambachtscentrum. Zij worden ondersteund door architect Hans Achterbosch en hun docenten om alles flexibel, aanpasbaar en uitbreidbaar te maken. Daarbij daagt beleidsadviseur Yfke Hoogland de studenten uit om ‘out of the box’ te denken.

Met de bouw van een Circulair Ambachtscentrum wil de gemeente Heerenveen met Omrin een volgende stap zetten naar een circulaire economie, waarin afval vooral grondstof is. Dat centrum, waarin het Frielans College straks zal deelnemen, moet verrijzen bij Ecopark De Wierde in Haskerveen.

Ontwerp

Maar voor het zover is moet er eerst een ontwerp op tafel komen. Studenten van de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw maken een eerste creatief ontwerp; dit in het kader van de landelijke SmartCirculair Ontwerp Challenge. Begin februari hoorden de studenten van hun opdrachtgevers waar zij de komende tijd fulltime mee aan de slag gaan. Op 27 mei moeten de plannen klaar zijn om te presenteren.

Yfke Hoogland is beleidsadviseur duurzaamheid en afvalinzameling van de gemeente Heerenveen en daagt de studenten uit om vooral ‘out of the box’ te denken. Op zoek te gaan naar verrassende ideeën die natuurlijk ook geschikt moeten zijn om echt toe te passen. Daarbij hebben de studenten ook te maken met eisen en wensen. Zo moet het een flink gebouw worden waar voldoende ruimte is om allerlei materialen uit de gemeente te sorteren en te verwerken voor hergebruik. Verder moet er een sorteerbalie komen, een demontagehal, ruimte voor startups, een kringloopwinkel, klaslokalen, een winkel voor tweedehands bouwmaterialen enzovoorts. En niet te vergeten: alles moet flexibel, aanpasbaar en snel uit te breiden zijn.

Circulair als beleving

Last but nog least geeft Meinand Kuipers, bedrijfsdirecteur Inzameling en Reiniging bij Omrin aan: “In de nabije toekomst worden grondstoffen zo schaars en daardoor zo duur, dat hergebruik wel móet. En zo’n circulaire wereld is heel anders dan wat we nu kennen. Dan moet zo’n Ambachtscentrum een prettige plek zijn en geen sombere hoek waar je rotzooi dumpt. Daar moet beleving zijn.”

Om het ontwerp zo goed mogelijk te kunnen maken, worden de studenten ondersteund door architect Hans Achterbosch en hun docenten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.