Bouwwerkzaamheden volgen vanaf het Geheugenbalkon

Nieuws

Bouwwerkzaamheden volgen vanaf het Geheugenbalkon

Door: Petra Starink | 05-07-2021

Het Geheugenbalkon biedt zicht op de Hereweg en het nieuwe Zuiderplantsoen in Groningen. Vanaf het balkon kun je de bouwwerkzaamheden volgen aan de zuidelijke ringweg. Het ontwerp van de 13 meter hoge uitkijktoren is van Studio L A en is gemaakt van oude delen van de ring. Het doel van de toren is om verbinding te leggen tussen heden en verleden en tussen de omwonenden, en is ontwikkeld in opdracht van Kunstpunt Groningen in samenwerking met Combinatie Herepoort. Het Geheugenbalkon werd 2 juli officieel geopend door cultuurwethouder Paul de Rook van de gemeente Groningen.

Minicompetitie uitkijktoren

Het idee voor de uitkijktoren is ontstaan door middel van een minicompetitie in opdracht van Kunstpunt Groningen. Een belangrijke eis aan het ontwerp was dat het voor een langere tijd bruikbaar moet zijn en meerdere functies krijgt.

Historische gelaagdheid van Groningen

De historische gelaagdheid van Groningen was het uitgangspunt voor Studio L A. “Na onderzoek in de omgeving kwamen we erachter dat er veel lagen in de geschiedenis zijn geweest. Maar elke keer is de laag volledig weggevaagd en is er iets nieuws overheen gelegd zonder de herinneringen in leven te houden.” Het architectenduo heeft daarom elementen uit de zuidelijke ringweg hergebruikt en in Geheugenbalkon verwerkt. Wie naar boven klimt, treft een originele vangrail, hergebruikt beton en asfalt aan. Het kunstwerk verbindt zo verleden, heden en toekomst.

De wens voor een ontmoetingsplek kwam van buurtbewoners. Maar ook de aannemers, Combinatie Herepoort, had een uitkijkpunt voor de bouwwerkzaamheden in de planning. Deze twee wensen kwamen samen met de ontwikkeling van een familie van ontmoetingsobjecten in de buurt door Kunstpunt Groningen.

Studio L A

Architectuurstudio Studio L A is opgericht door architecten Lorien Beijaert en Arna Mačkić. In hun werk onderzoeken ze maatschappelijke kwesties, fenomenen en verhalen en plaatsen dit in een nieuw perspectief. Studio L A won verschillende prijzen waaronder de Dutch Design Award 2014 en de Maaskantprijs voor Jonge Architecten in 2017. Het Geheugenbalkon is hun eerste permanente werk in de openbare ruimte.

Kunstroute Geheugentrip

Met het Geheugenbalkon als startpunt heeft Kunstpunt Groningen een nieuwe kunstroute ontwikkeld: Geheugentrip. In de route wordt de verbinding tussen oud en nieuw gemaakt door middel van audiofragmenten. De kunstroute is zowel met als zonder extra audiofragmenten te volgen. 

Fotografie: Siese Veenstra

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.