Brandweerkazerne Bekkering Adams architecten

Nieuws

Brandweerkazerne Bekkering Adams architecten

Door: Petra Starink | 20-03-2014

Vrijdag 21 maart wordt de brandweerkazerne in Doetinchem geopend. Het ontwerp is van Bekkering Adams architecten. Het gebouw herbergt een mix van functies voor wonen, werken en slapen. De kazerne verenigt duurzaamheid en functionaliteit in een groene woonomgeving.

De brandweerkazerne in Doetinchem is ontworpen als een vrijstaande villa. Het gebouw staat met heldere, scherpe lijnen en vlakken in het groen. Het gras van het omliggende landschap wordt over het gebouw heen getrokken in een groot talud en loopt over in een reeks daktuinen en patio’s die boven op de remise liggen.

Huisvesting

De kazerne huisvest verschillende functies met een variëteit in uitstraling en atmosfeer: de remise, werkplaatsen en wasstraat op de begane grond, de slaapvertrekken op de eerste verdieping en op de bovenste laag de kantoorruimte, werk-café, fitnessruimte en woonvertrekken. Door de grote transparantie is er een goede daglichttoetreding en heeft men een wijds uitzicht op de groene omgeving. Er zijn verschillende doorkijkjes gecreëerd. Vanuit de lockerruimte kan men de remise van bovenaf bekijken.  Een opvallend element in het interieur is de majestueuze trap die de functies op de verschillende lagen met elkaar verbindt. De trap wordt geflankeerd door een licht-houten wand die zich om de service unit op de bovenste verdieping heen plooit. De kantoorverdieping is geheel volgens het Nieuwe werken uitgewerkt en ingericht. Samenhang en identiteit komen tot stand door variatie in materiaal: glas, metselwerk, hout, glad beton, beton met reliëf wisselen elkaar af. Op de bovenste etages is het volume opengebroken door patio’s en daktuinen. Vanuit de verblijfsruimten is er direct toegang tot de dakterrassen en is de groene omgeving ten volle waar te nemen: een brandweerkazerne als een villa in het groen.

Europese aanbesteding

Bekkering Adams won in september 2010 de eerste prijs van de Europese aanbesteding voor een integraal ontwerp voor de Gemeente Doetinchem, samen met adviseurs Aronsohn en Royal HaskoningDHV. Juliette Bekkering en Monica Adams ontwierpen al eerder de brandweerkazernes voor Middelburg, Vlissingen en Rheden. Naast functionaliteit en duurzaamheid wordt veel aandacht besteedt aan de stedenbouwkundige inpassing, de materialisatie van het gebouw en het creëren van ontmoetingen tussen de verschillende gebruikers.

Foto’s: Ossip van Duivenbode

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.