Prijs voor passief en fris

Nieuws

Prijs voor passief en fris

Door: Petra Starink | 29-01-2014

De Brede Bossche School Nieuw Zuid in ‘s-Hertogenbosch, ontworpen door Compen architecten  heeft de PassiefBouwen Award 2013 gewonnen. De Bossche School is gebouwd volgens het passief bouwenconcept.

 

Uit het juryrapport: De combinatie van passief bouwen en frisse scholen is uniek in de toepassing van een multifunctionele accommodatie. Door een bijzonder goede isolatie van de muren, dak en de fundering gaat er geen energie verloren. Een goed gebruik van ‘passieve’ warmtebronnen als de zon lichaamswarmte en verlichting verwarmt het gebouw zichzelf. De award is een bevestiging dat de hoge ambities zijn waargemaakt. Door de toepassing van het Frisse Scholen concept heeft het kindcentrum een gezond binnenklimaat. Dit heeft een positief effect op de gezondheid en het ziekteverzuim. Per klaslokaal regelt het klimaatsysteem de ventilatie, meet de temperaturen en de CO2-concentratie en stuurt dit, waar nodig, bij. Met het eindresultaat dat het kindcentrum een zeer aangenaam binnenklimaat heeft en een laag energieverbruik.

De Brede Bossche School Zuid is een brede school in de nieuwbouwwijk Meerendonk, op de grens met de Gestelse Buurt in ’s-Hertogenbosch. Het gebouw biedt onderdak aan het kindcentrum de Vlindertuin, met daarin een basisschool, kinderopvang, buitenschoolse opvang en een peuterarrangement. Ook heeft de Brede Bossche School Nieuw Zuid een buurthuisfunctie met diverse activiteiten voor en door bewoners en biedt het onderdak aan het Wijkplein Nieuw Zuid, de SchoolBieb, het Computerhuis, het Wijktheater en een sportzaal.

De school heeft goed geïsoleerde muren, dak en fundering, zodat er geen energie verloren gaat. Een goed gebruik van de warmte van de zon zorgt er ook voor dat er nauwelijks energie nodig is voor verwarming. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van passieve warmtebronnen, zoals natuurlijke lichaamswarmte en verlichting. Met deze toepassingen verwarmt het gebouw zichzelf en blijft het in de zomer koel. Het frisse van de school wordt gerealiseerd door een klimaatsysteem dat per klaslokaal ventilatie, temperatuur en CO2-concentratie meet en regelt.

De hoofdentree van het gebouw is transparant vormgegeven en vormt als zodanig een laagdrempelig verlengstuk van de openbare buitenruimte. Vanuit deze entree zijn alle functies binnen de BBS te bereiken.
Binnen het houten volume bevindt zich het Kindcentrum; kinderopvang, peuterspeelzaal, basisschool en bibliotheek. Het interieur heeft een duidelijke routing en is fris en helder gematerialiseerd, waarbij alle verblijfsruimten een relatie hebben met de buitenruimte, hetgeen bijdraagt aan het lichte binnenklimaat van dit bouwdeel. Het exterieur is vormgegeven als een continue schil met een ritme van houten latten in verschillende breedten. Ter plaatse van de subentrees ‘opent’ deze schil zich. Het bakstenen volume herbergt alle multifunctionele ruimten waaronder diverse zalen met keuken, computerhuis en gymzaal. Dit bouwdeel heeft een wat zwaarder karakter en heeft overwegend gesloten gevels, waardoor een interessante compositie ontstaat.

Projectgegevens
Opdrachtgever: BrabantWonen, gemeente ’s-Hertogenbosch
Architect: Compen architecten, Eindhoven
Constructeur: Goudstikker – de Vries
Aannemer: Vannel bouwbedrijf B.V, Eindhoven
Bouwbedrijf: gebroeders van Stiphout, Sint-Oedenrode
Passiefhuis adviseur: Bergenbos
BVO Kindcentrum = passief gedeelte: 2425 m2
BVO overig:  1877 m2
BVO bijgebouw: 167 m2
Opgeleverd: december 2012

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.