Bruil Prefab Printing fabriek Veenendaal

Nieuws

Bruil Prefab Printing fabriek Veenendaal

Door: Petra Starink | 17-12-2019

Bruil heeft zijn gloednieuwe Prefab Printing fabriek in Veenendaal geopend. In de fabriek worden vanaf januari 2020 seriematig unieke bouwelementen, zoals gevelelementen balustrades en kolommen, geprint door een printrobot.

Printrobot

Bruil is als een van de eerste commerciële partijen in de bouw ingestapt op 3D-betonprinten. Vier jaar ontwikkeling van de techniek en uiteindelijk het bouwen van de fabriek gingen aan de opening vooraf. Het pronkstuk is een enorme printrobot. Deze kan via een railsysteem door de fabriekshal bewegen. Zo kunnen unieke bouwcomponenten geproduceerd worden in een korte tijd. Elke dag kunnen zes tot acht elementen worden gemaakt. Deze elementen op bouwschaal kunnen kort voor leveringsdatum geprint worden. Theo Voogd, markt- en innovatiemanager bij Bruil noemt het: ‘printing on demand’.

Ontwerpen met beton vormvrij en betaalbaar

Waar voorheen speciale vormen in beton een vermogen kosten, zal dat volgens Bruil met de opening van de fabriek verleden tijd zijn. Als voorbeeld werd tijdens de opening van de fabriek een rond betonelement voor een dakrand aangehaald. “Alleen al het maken van de speciale mal kost ons 80 manuur, en dan wordt de mal uiteindelijk maar 1 keer gebruikt voordat het wordt weggegooid.” Met ‘Printing on demand’ belooft Bruil dat ontwerpen met beton vormvrij en betaalbaar wordt.

Dankzij de door Bruil ontwikkelde software kunnen 3D-ontwerpen vanaf de computer 1-op-1 geprint worden. Dus geen stap meer van schetsontwerp naar definitief ontwerp. Bijkomend voordeel is dat het programma zelf kan aangeven wat wel of niet kan qua vorm. En het invoeren van het ontwerp kan volgens Bruil binnen vijf minuten geregeld zijn. Eenmaal geprint, wordt het eindproduct ingescand, waarna de computer het ontwerp met het eindresultaat vergelijkt en de maatafwijkingen in kaart brengt.

Upgrade 2 flatgebouwen Den Helder

Het eerste project waarvoor Bruil Prefab Printing gaat produceren is de upgrade van twee flatgebouwen in Den Helder. Kokon Architectuur & Stedenbouw kwam in 2017 met een uniek ontwerp met golvende vormen. Vanaf 2020 zullen de in totaal 1.200 geprinte gevelelementen, balustrades en kolommen voor dit project worden geprint.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.