Brutus Rotterdam: Cultuur, wonen en werken

Nieuws

Brutus Rotterdam: Cultuur, wonen en werken

Door: Petra Starink | 16-03-2021

In het Rotterdamse M4H-gebied (Merwe-Vierhavens) komt een groot cultuurcluster met 750 woningen, horeca en werkruimtes voor kunstenaars. Met het project Brutus presenteren kunstenaar Joep van Lieshout (Atelier Van Lieshout) en projectontwikkelaar RED Company een nieuw model voor stedelijke vernieuwing.

Cultuur, wonen en werken

Brutus wordt een uniek complex waar cultuur, wonen en werken samenkomen. Het kloppende hart is een cultuurcentrum van tenminste 7.000 vierkante meter. Het huisvest een museum, tentoonstellingsruimtes, een publiek toegankelijke kunstopslag, een ruimte voor kunsteducatie, workshopruimtes, ateliers en woon/werkplekken voor kunstenaars. Op het buitenterrein komen een openluchtbioscoop, theater en beeldentuin.

Drie robuuste woontorens

Om het culturele cluster heen worden drie robuuste woontorens gebouwd met daarin in totaal 750 woningen. Ze zijn ontworpen door Atelier Van Lieshout in samenwerking met Powerhouse Company en ademen de sfeer van Atelier Van Lieshouts functionalistische beeldhouwwerk. De onderdelen van het nieuwe complex zijn verbonden door middel van trappen, gangen en hellingbanen. De naam Brutus refereert aan het brutalisme, een expressionistische bouwstijl uit de jaren 1950 en 1960 die no-nonsens eerlijkheid en een utopisch samenlevingsideaal hoog in het vaandel had.

Kunst en commercie gelijkwaardige partners

In dit project zijn kunst en commercie gelijkwaardige partners. Brutus biedt onderdak aan de presentatieruimtes van Stichting AVL Mundo en Atelier Van Lieshouts grote werkplaats met transparante gevel, waar bezoekers live het creatieproces kunnen volgen. Het complex voorziet verder in ateliers waardoor kunstenaars ook op de lange termijn hun artistieke stempel kunnen blijven drukken op het M4H-gebied. De ontwikkeling van Brutus wordt gefinancierd door Joep van Lieshout en RED Company en heeft Redwood Capital Investments en NIBC Investment Partners als financial partners.

Werk van Joep van Lieshout te zien in The Maze

In het 2250 vierkante meter metende gebouw The Maze staan installaties, sculpturen, objecten en machines van Joep van Lieshout verspreid over tunnels, nissen, gangen en ‘artistieke valkuilen’. De ExpoBrutus van 1350 vierkante meter is exclusief gereserveerd voor onafhankelijk gecureerde solotentoonstellingen van internationaal gerenommeerde kunstenaars als aanstormend talent. De focus ligt op grootschalige en immersieve installaties.

Projectgegevens

Concept: Joep van Lieshout en stichting AVL Mundo
Architect: Atelier van Lieshout en Powerhouse Company
Ontwikkelaar: RED Company en Fortuna Cumulus
Financial partners: Redwood Capital Investment en NIBC Investment Partner
Financieel advies: Alexander Ramselaar, Backing Grounds en Seebo Eelkman Rooda ER Capital
Ontwikkel adviseur: Peter van der Gugten
Juridisch advies: Leen van der Marel, DLA Piper
Fiscaal advies: Diederik van Dommelen, PWC
Beeld: RED Company

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.