‘Building for Bouwkunde’ presenteert winnaars

‘Building for Bouwkunde’ presenteert winnaars

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-03-2009

Afgelopen zaterdag maakte minister Ronald Plasterk van OCW de winnaars bekend van de internationale ideeënprijsvraag ‘Building for Bouwkunde’. De jury, met als voorzitter Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, gaf de Nederlandse architecten Laura Alvarez uit Amsterdam en Gijs Raggers uit Rotterdam beiden een eerste prijs, maar ook het Franse duo Marc Bringer & Ilham Laraqui uit Parijs.

Prijsvraag
Hoe kan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft uit haar as herrijzen? Dat was de grote vraag na het verlies van het oude gebouw op 13 mei 2008. Gekozen is onder meer voor een internationale ideeënprijsvraag om inspiratie op te doen voor een nieuw gebouw. De prijsvraag ‘Building for Bouwkunde’ werd in september jl. officieel gelanceerd tijdens de Internationale Architectuur Biënnale van Venetië en leverde 466 inzendingen uit 50 landen op.

De opgave was tweeledig: ‘het Onderwijsgebouw van de Toekomst’ en ‘de relatie van het faculteitsgebouw tot de campus en de stad’. Architecten en studenten zijn uitgedaagd om hun faculteit opnieuw uit te vinden door reflectie en debat. De juryleden waren onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen en de hoeveelheid werk die er in de ontwerpen en de presentaties ervan is gestoken.

Resultaat
De prijsvraag resulteerde in een schat aan ideeën, variërend van één gebouw tot een verzameling van gebouwen, ontworpen voor de oude locatie van Bouwkunde maar ook voor onverwachte nieuwe plekken binnen en buiten de campus en hergebruik van oude gebouwen. De ideeën kunnen een belangrijke discussie aanjagen over het architectuuronderwijs van de toekomst.

“Het open karakter van de prijsvraag heeft tot grote creativiteit geleid, in een atmosfeer van positieve energie. Zonder aarzeling kan worden geconstateerd dat de overweldigende hoeveelheid inzendingen van jonge architecten en studenten, uit binnen- en buitenland, een nieuwe generatie talentvolle architecten laat zien. De ingezonden plannen bieden stof voor een interessante discussie”, zegt juryvoorzitter Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol.

Concrete plannen
Alle inzendingen van de prijsvraag zijn vanaf 15 maart te zien in de tentoonstelling ‘Building for Bouwkunde’ in het NAi te Rotterdam, met een onderscheid tussen de winnaars, de longlist van bijzondere plannen en de overige 416 plannen.

Aandacht is ook besteed aan plannen met een aansprekende visie op bepaalde onderdelen. Naast de inzendingen zoomt de tentoonstelling in op de geschiedenis van het oude gebouw en het ontstaan van de opleiding Bouwkunde binnen de TU Delft.

De ideeën van de acht genomineerden vormen samen met de resultaten van een speciale denktank de basis voor concrete toekomstplannen.

Eerste prijs

'Green-Housed Culture' van Marc Bringer & Ilham Laraqui‘Green-Housed Culture’ van Marc Bringer & Ilham Laraqui
 • Amalgam, Laura Alvarez (1977, architect), laura alvarez architecture, Amsterdam, Nederland
 • Green-Housed Culture, Marc Bringer (1972, architect) & Ilham Laraqui, Marc Bringer Architecture, Parijs, Frankrijk
 • A world without objects, Gijs Raggers (1973, architect), Gijs Raggers architect, Rotterdam, Nederland
'A world without objects' van Gijs Raggers‘A world without objects’ van Gijs Raggers

Tweede prijs

 • Learning and Creating, Olli Raila (1983, student), Heikki Muntola, Heikki Riitahuhta, Mikko Jakonen & Eetu Arponen, Department of Architecture, University of Oulu, Finland
 • BK city, not a metaphor, Henk Engel (1949, architect), Erik van den Berg & Marius van der Meulen, De Nijl Architecten,
 • Vertical Forum, Elsbeth Ronner & Mick van Gemert, Faculteit Bouwkunde, TU Delft, Nederland

Eervolle vermelding

 • Ego Eco-System, Marc Koehler (1977, architect), Martijn de Geus, Miriam Tocino, Stepan Havlik, Carlos Franco, Hans Smolenaers & Bart Popiela, Marc Koehler Architects bna, Amsterdam, Nederland; Consultants: Peter de Bois (TU Delft/Hogeschool van Amsterdam) & Matthijs Leendertse (TNO)
 • Post Ignem, Tom Haelvoet (1984, architect) & Eveline Hanssens, Haelvoet-Hanssens Architecten, Wondelgem, België

Architectuur.nl plaatste al eerder:
Nieuwe faculteit Bouwkunde dichterbij
Veel ideeën nieuwe faculteit Bouwkunde
Miljoenen voor nieuw gebouw Bouwkunde
TU Delft wil ‘faculteitsgebouw van de toekomst’
Geen onderzoek naar brand TU Delft
Gemeente laat brand Bouwkunde evalueren
Bouwkunde TU Delft in voormalig hoofdgebouw
Architectuur reageert op verwoesting faculteit

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.