Building with Textiles

Building with Textiles

Nieuws
Door: Petra Starink | 10-09-2014

Van 27 september tot 25 januari 2015 presenteert het Textielmuseum in Tilburg de tentoonstelling Building with Textiles, hierin wordt het werk van internationale architecten en interieurprojecten met textiel in de hoofdrol getoond.

Omdat de ontwikkeling van interieurtextiel nieuwe mogelijkheden biedt voor de vormgeving van een slimme en interactieve binnenruimte wordt textiel wel het vijfde bouwmateriaal genoemd. Bouwen met textiel en materiaal dat flexibel is heeft esthetische en functionele voordelen.

Tentvormen

Op deze tentoonstelling worden tentvormen getoond die vroeger bedoeld waren voor rondtrekkende volken. Een Mongoolse joert op ware grootte vormt het hart van de tentoonstelling. Architecten Buckminster Fuller, Frei Otto en Haus Rucker & Co. zette in de 20 e ste eeuw lichtgewicht constructies op. Hoogtepunten uit hun oeuvre zijn op beeld te zien.

Bouwen met textiele materialen en technieken

Het museum toont vijf grensverleggende projecten van internationale architecten waarin duidelijk is te zien wat de mogelijkheden zijn van bouwen met textiele materialen en technieken. Bijvoorbeeld De Prada Transformer van OMA. Je ziet een stalen skelet dat bekleed is met een elastische polyvinyl-chloride-membraan. Het gebouw kan met behulp van hijskranen op vier manieren worden neergezet en dient in elke positie een andere functie: van een tentoonstellingsruimte voor mode tot bioscoop. De overige vier projecten zijn van de hand van: Kennedy & Violich Architecture, DO|SU Studio Architecture, sl Rasch en soma architecture.

Oplossingen voor licht en akoestiek

Op de tentoonstelling krijgen projecten met oplossingen voor licht, akoestiek een plek. Het textiel voor een bedrijf als Philips wordt belicht en ook artistieke projecten zoals de lichtinstallatie van de Deense Astrid Krogh. Bezoekers van deze tentoonstelling kunnen zelf onderzoeker worden en aan de slag gaan in het proeflab. De bezoeker ervaart de potentie van textiel door de stoffen die geur afgeven, oplichten en verwarmen. De ruimtelijke vormgeving van de tentoonstelling is in handen van Studio Marten Kolk.  De grafische vormgeving door Raw Color.

Petra Blaise en Samira Boon

De interieurprojecten van studio Inside Outside van ontwerper Petra Blaisse en Studio Samira Boon vormen een work-in-progress gedurende de expositie. Studio Inside Outside ontwerpt een gordijn met zonnecellen. Studio Samira Boon is bezig met de ontwikkeling van SUPER FOLDS: geweven vouwstructuren die dienen om ruimtes flexibel in te delen. In ArchitectuurNL 02 2014 staat een uitgebreid artikel over recent werk van Samira Boon.

De tentoonstelling Building with Textiles is te zien van 27 september tot en met 25 januari 2015.
Adres: TextielMuseum, Goirkestraat 96, 5046 GN Tilburg.

Beeld: Textielmuseum Tilburg

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.