Buitendijks de hoogte in bouwen

Buitendijks de hoogte in bouwen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-08-2008

Verzekeren voor overstromingsschade is overbodig als de woningbouw in de toekomst de hoogte in gaat. In Breskens is het zelfs mogelijk om buitendijks te wonen zonder kans op een overstroming. ‘Buitendijks moet je gewoon de hoogte in’, zegt Lex Verstraeten. Hij bouwde drie appartementencomplexen buiten de zeedijk. De flats Scaldia, Bressia en Flandria werden liefst 7,5 meter boven NAP gebouwd. ‘Tegenwoordig is de norm opgeschroefd naar acht meter’, weet Verstraeten. Het gedeelte onder de acht meter is nuttig gebruikt. ‘De parkeergarage ligt op 2,5 meter, de inrit ligt wel op zeven meter.’

Ook binnendijks is het belangrijk om overstromingsbestendig te bouwen, vindt de Rotterdamse landschapsarchitect Adriaan Geuze. Hij pleit daar al jaren voor, maar constateert dat in de praktijk massaal in laaggelegen polders wordt gebouwd.

Het risico dat het daar écht goed mis gaat, is veel groter dan elders. De schade loopt in de honderden miljarden. De evacuatie van twee miljoen mensen wordt een wekenlange operatie.” De architect snapt niet waarom mensen geen rekening houden met het risico.

Bron: PZC.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.